Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
8 maart 2016
Detox kan elke dag
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
29 september 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –