Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
30 april 2018
Moederdag tip & WINactie: De Gelukkige Eter
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
28 oktober 2014
Eetdagboek review
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
10 juni 2015
Raw kokos snack
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
20 augustus 2015
Afvallen met je gedachten
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
3 oktober 2018
Moeite met afvallen? Het ketogeen dieet kan je helpen!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
1 februari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –