Afvallen. De een gaat het makkelijk af, voor de ander is het een ware worsteling. Herken jij je in die laatstgenoemde groep? Dan kan het niet krijgen van de resultaten (waar je steeds zo hard voor werkt) een frustrerende en demotiverende bedoeling zijn.

Het kan je moedeloos en ongelukkig maken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe zorg je ervoor dat je deze vicieuze cirkel doorbreekt en weer vol goede moed en motivatie aan die gezonde levensstijl kunt werken zodat je het gewicht krijgt dat past bij je lichaam? Deze tips helpen je erbij!

#1 Emoties reguleren

Eten moet een fijne, bevredigende bezigheid zijn. Het moet je voorzien van energie en belangrijke voedingsstoffen en je mag er zeker van genieten. Maar wanneer je eten als een soort ‘middel’ gebruikt om verdriet, eenzaamheid of stress te ‘bestrijden’, gaat het de verkeerde kant op.

Ben jij een emotie eter? Dan is het handig om eerst om te leren gaan met de onderliggende emoties die je dwangmatige manier van eten stimuleren. Hoe je dat doet? Door voordat je gaat eten bewust stil te staan bij hoe je je voelt en waar je écht behoefte aan hebt.

Dit kan heel goed door middel van meditatie. Ingewikkeld hoeft het niet te zijn: zet de timer op 5 of 10 minuten. Ga ergens comfortabel zitten. In een stoel, op de grond op een kussentje of op je bed. Probeer je te focussen op je ademhaling, niet op je gedachtestroom. Scan eventueel je lichaam om te voelen wat daar gebeurt. Zo leer je steeds beter je gedachten en emoties van een afstandje te observeren, zonder te oordelen en ontstaat er ruimte om veel betere keuzes maken.

#2 Jezelf verafschuwen

Veel vrouwen die struggels hebben met hun gewicht balen van de manier waarop ze met eten omgaan. Dit uit zich vaak in zelfafwijzing en soms zelfs zelfhaat. Voor je weer baalt van een mislukte dieetpoging, doe je er daarom goed aan om eens stil te staan bij hoe je tegen jezelf praat. Is dit opbouwend en motiverend of juist teleurgesteld en haatdragend?

Je hebt het misschien niet door, maar veel mensen hebben ergens diep van binnen het gevoel dat ze geen liefde of goede dingen verdienen. In plaats daarvan roept het stemmetje in hun hoofd na iedere extra aangekomen kilo: “Zie je wel. Ik kan het niet. Ik ben het niet waard.”

We hebben allemaal te maken met het collectieve ‘ I am not good enough’ maar de tijd is gekomen om dat los te mogen laten.

Want hoe kun je je lichaam genezen als je het haat? En hoe kun je verwachten dat een ander jou liefheeft als je niet van jezelf houdt? Het begint bij jezelf accepteren zoals je bent en van jezelf houden, ongeacht hoe je eruitziet en wat je wel of niet bereikt hebt.

LEES OOK: 10 x voeding die je kunt eten zonder aan te komen.

#3 Snelle oplossing

Waar het ook vaak misgaat: mensen die verwachten dat ze wel ‘even snel’ af kunnen vallen. Je kent het misschien wel: die eindeloze stapels dvd’s met sportoefeningen of gezonde kookboeken en dat keukenkastje dat uitpuilt van de magische dieetpillen. Hier kunnen we kort over zijn: een snelle of magische oplossing bestaat niet.

Er is ook niet een manier die voor iedereen werkt (dan zou iedereen dat immers toepassen). Het lijkt misschien vervelend, maar het is waar: het kost tijd om uit te zoeken wat voor jouw lichaam werkt en wat jouw lichaam nodig heeft. Snelle oplossingen maken je op den duur alleen maar gedemotiveerd en gefrustreerd; ze werken namelijk niet.

Neem daarom de tijd voor jezelf om nieuw gedrag aan te leren. Dit kost minimaal 90 dagen en als je erg last hebt van emotie eten geef jezelf er dan een jaar de tijd voor. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Laat je inspireren door nieuwe recepten, doe kennis op over bijvoorbeeld koolhydraatarm eten en test of het bij je past, leer mediteren en zoek een manier van bewegen waar je blij van wordt. Noem het jouw gezondheidsproject en wees trots op jezelf dat je dit voor jezelf doet. Je zal zien dat het binnen een paar maanden bijna vanzelf gaat en je er de rest van je leven geen zorgen meer om hoeft te maken.

#4 Alleen focussen op gewichtsverlies

Afvallen staat niet automatisch gelijk aan een gezond leven. Een gezond leven, of beter nog: een gezonde levensstijl, gaat gepaard met een heleboel factoren. Zo zijn er namelijk ook veel slanke mensen met een hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Afvallen is niet de enige of ultieme oplossing. Je moet gezond worden om gewicht te verliezen, niet gewicht verliezen om gezond te worden.

Zoals we bij punt 3 ook al stelden: het kost tijd om uit te zoeken wat voor jouw lichaam werkt. Een gezonde levensstijl bestaat namelijk ook uit voldoende bewegen (in de sportschool en in je dagelijks leven), gezond eten (en tegelijkertijd kunnen genieten van eten) én mentaal gezond zijn (zelfrespect, eigenwaarde, zelfliefde).

#5 Onderliggende, fysieke problemen

Heb je alles ‘volgens het boekje’ gedaan, maar lukt afvallen nog steeds niet? Dan kan het zijn dat hier andere (fysieke) problemen aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld hormonale schommelingen, chronische vermoeidheid, darmproblemen, een niet-werkende schildklier of andere gezondheidsproblemen.

Dit kan het zelfs voor de meest gemotiveerde mensen onmogelijk maken om gewicht te verliezen. Bestudeer je eetgewoonten en houd je gewichtstoename eens bij. Praat erover met de huisarts en laat een bloedtest afnemen. Laat onderzoek doen. Als je de oorzaak van het probleem vindt, kun je pas echt effectief bezig met die gezonde levensstijl!

Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten