Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
5 augustus 2019
3 (on)gezonde voedingsmythes ontkracht
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
8 mei 2014
Mom in shape
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
26 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –