Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
11 april 2019
Wat doet 30 minuten wandelen met je lichaam?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
9 november 2014
Herfstige salade
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
20 juni 2015
Lazy Sushi
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
2 februari 2019
Wil je wat afvallen? Mindful eten kan je helpen!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
3 december 2015
Ontgif je groenten
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
19 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –