Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
28 mei 2014
Bloemkool pizza
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
12 september 2016
HET AFSLANK GEHEIM DAT IEDEREEN VERBORGEN HOUDT
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
3 februari 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –