Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
23 februari 2016
Hongergevoel?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
16 november 2016
Interview Vriendin
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
10 juli 2015
Voeding met Viv
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
3 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –