Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 december 2018
Hoe blijf je op gewicht met kerst? Met intermittent Fasting!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
23 maart 2015
Dopper winnen
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
23 februari 2016
Hongergevoel?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
31 juli 2014
A kiwi a day…
21 maart 2019
Afvallen zonder honger gevoel, begin vandaag nog!
11 april 2019
Wat doet 30 minuten wandelen met je lichaam?
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
6 mei 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –