Een opgeblazen gevoel in je buik kan verschillende oorzaken hebben. Bij buikgriep heb je er vaak last van, maar ook tijdens hormonale schommelingen of bij schildklierafwijkingen kun je een opgeblazen buik hebben. En dan zijn er nog veel meer oorzaken van gasvorming in je buik. Altijd een opgeblazen gevoel? Hier lees je waarom.
Verstopping
Een opgeblazen buik kan betekenen dat je nodig naar de wc moet. Verstopping of obstipatie kan ervoor zorgen dat ontlasting in de darmen blijft zitten, zodat je buik hard aanvoelt, je pijn in je buik hebt of je steeds windjes moet laten. De oorzaken van verstopping zijn meestal: een eetpatroon met te weinig vezels, te weinig water drinken, te weinig beweging en veel stress.
Je drinkt te weinig water
Uitdroging kan ook voor een opgeblazen buik zorgen. Hoe? Als een reactie op het tekort aan vocht houdt je lichaam zo veel mogelijk vocht vast om te voorkomen dat je opnieuw uitdroogt. Ga je uiteindelijk meer drinken, dan slaat je lichaam dit vocht waarschijnlijk op rond je buik en voel je je opgezwollen. Drink dus steeds voldoende water, dan zorg je dat je niet uitdroogt. Alcohol daarentegen – en ook koffie en zwarte thee ‒ droogt je lichaam juist uit, dus dat is niet zo’n goed idee en laat die liever achterwege als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel.
Bacteriële overgroei
Ook de darmbacteriën spelen een grote rol als het gaat om een opgeblazen buik. Bacteriële overgroei in de dunne darm kan dat opgeblazen gevoel veroorzaken. Hierbij zijn er meer schadelijke dan gunstige bacteriën in je darmen, waardoor je maagwand beschadigd kan raken. Bacteriële overgroei kan ontstaan na het gebruik van antibiotica, door ontstekingen in je lichaam of een slechte spijsvertering. Het kan helpen om gefermenteerde voedingsmiddelen te gebruiken om je darmflora in balans te houden. Denk aan tempeh, kefir, kombucha en zuurkool.
Voedselallergieën of voedselgevoeligheden
Zoals je merkt kan een opgeblazen gevoel erg voor oorzaken hebben waardoor het lastig is om te achterhalen waar het bij jou precies aan ligt. Er is een grote kans dat je gevoelig bent voor bepaalde soorten voedsel en dat je misschien zelfs last hebt van voedselallergieën of voedselintoleranties (zoals lactose-intolerantie).
Voedingsmiddelen die gassen veroorzaken zijn meestal zuivelproducten, kolen, schimmels en voeding met gluten (zoals brood, pasta, broodjes, granen). Ook zogenoemde FODMAP’s ‒ bepaalde soorten koolhydraten – kunnen zorgen voor gasvorming in je buik. Daarnaast zijn er tientallen andere mogelijke voedselallergieën (zoals schelpdieren, noten, eieren), maar deze zijn vaak gemakkelijker te herkennen omdat je ook andere duidelijke symptomen hebt.
Spijsverteringsstoornissen
De meeste mensen met spijsverteringsproblemen, zoals coeliakie en Inflammatory bowel disease (IBS), hebben last van een opgeblazen buik. Zo blijkt uit onderzoek dat 23 tot 96 procent van de mensen met IBS een opgeblazen gevoel heeft.
Tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen
Over het algemeen helpen de volgende tips om een opgeblazen gevoel te verminderen.
-
Eet onbewerkte voeding.
E-nummers, suikers en kunstmatige zoetstoffen verstoren de balans in je lichaam en kunnen ervoor zorgen dat jij constant met een opgeblazen gevoel rondloopt. Eet daarom zo puur mogelijk en zorg voor een uitgebalanceerd koolhydraatarm voedingspatroon. Laat je voeding hoofdzakelijk bestaan uit vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, quinoa, zoete aardappel, havermout, groenten en fruit.
-
Eet fruit apart
Fruit kan gaan gisten als je het tegelijk eet met andere voedingsmiddelen wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Eet het altijd apart.
-
Eet mindful
Neem de tijd om te eten en kauw minstens 25 keer op een hap. Eet met aandacht en ga er altijd even goed voor zitten.
-
Drink water
Water drinken kan helpen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Echter teveel aan water kan het juist ook veroorzaken. Zorg dat je ongeveer 1,5e liter per dag drinkt, dus een halve liter per dagdeel. Drink het bij voorkeur in kleine slokjes op. Let er ook op dat je een half uur voor en een uur na de maaltijden niet eet. Het beïnvloed het verteringsproces van het voedsel dat je eet waardoor een opgeblazen gevoel kan ontstaan en voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden.
-
Onderzoek of er voedingsmiddelen zijn waar je sterk op reageert
Hou een tijdje in een notitieboekje bij waar het opgeblazen gevoel door ontstaat. Laat zuivel eens een weekje weg om te kijken of je er dan minder last van hebt, en doe hetzelfde met schimmels (paddenstoelen, champignons), peulvruchten en kolen.
Tekst: Jasper Alblas voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 december 2017
6 Tips om Af te vallen tijdens de feestdagen: zo doet je dat
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
20 september 2017
Spring jezelf slank
5 augustus 2019
3 (on)gezonde voedingsmythes ontkracht
18 september 2017
Is een sportschool te duur? Zo kan het ook!
30 april 2018
Moederdag tip & WINactie: De Gelukkige Eter
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
16 november 2018
Afvallen? Moet je nu juist wel of niet calorieën tellen?
4 juni 2015
Tijd voor een strakke buik!
27 juni 2018
Afvallen met vet: Courgette-knoflookgratin
2 februari 2019
Wil je wat afvallen? Mindful eten kan je helpen!
21 maart 2019
Afvallen zonder honger gevoel, begin vandaag nog!
12 september 2016
HET AFSLANK GEHEIM DAT IEDEREEN VERBORGEN HOUDT
12 augustus 2015
Afvallen?
20 januari 2018
Afgevallen en nu een gezond gewicht behouden: zo doe je dat!
19 oktober 2018
Afvallen? Leptine kan je helpen!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
31 juli 2018
De voordelen van afvallen als koppel!
21 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –