Vitamine D is een onderschat stofje. Deze krachtpatser is erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Deze vitamine heeft namelijk een sterke antibacteriële en antivirale werking en vernietigt ongewenste indringers in onze cellen. Als ons afweersysteem (lange tijd) niet optimaal functioneert kan dat serieuze ziektes tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt deze ‘weerstandbooster’ er voor dat ons lijf kalk en fosfor goed kan opnemen en we dus verzekerd zijn van sterke tanden en botten. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat vitamine D depressie tegengaat. Maar hoe zit dat nu? En waar komt deze vitamine eigenlijk vandaan?
Zonneschijn
Ons lichaam kan vitamine D aanmaken vanuit zonlicht als de zon fel genoeg schijnt. Pas boven zonnekracht 3 wordt er vitamine D in de huid aangemaakt, mits je geen zonnebrandfactor gebruikt. In Nederland is de zonnekracht hoog genoeg in de maanden mei t/m augustus. Er wordt gezegd dat wanneer je eigen schaduw korter is dan jijzelf, je vitamine D aanmaakt. Helaas maken veel mensen (ook in zomer) te weinig vitamine D aan. Dat komt omdat zonnebrandproducten de opname tegenhouden, mensen te weinig buiten zijn of de huid voor het grootste deel bedekken. Mensen met een gekleurde of donkere huid maken minder snel vitamine D aan omdat de vitamine D-synthese in een donkere huid langzamer gaat.
Voeding
Vitamine D vind je o.a. in vlees, volle melkproducten en eieren. Hou er rekening mee dat vlees en melkproducten van dieren die in de wei hebben gestaan en dus gras eten (i.p.v. mais, slachtafval, soja en bietenpulp) veel meer vitamine D bevatten. Vette vis (o.a. haring, zalm, paling en makreel), zeegroenten, zoetwateralgen en shiitake paddenstoelen zijn de rijkste vitamine-D bronnen. Maar dan nog is het onmogelijk om de dagelijkse hoeveelheid uit je eten te halen. Je lijf kan namelijk maar 50% van dit stofje opnemen uit voeding.
Aanbevolen hoeveelheid
Vitamine D-experts raden aan om het hele jaar door vitamine D3 te slikken omdat het zeer moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheid uit voeding en de zon te halen. Over de juiste dosering zijn de meningen verdeeld. Zo raadt het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg (400 IE) vitamine D aan. Vitamine D-experts adviseren een dagdosering van 50 mcg (2.000 IE). Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziektes gaan lijden.
Advies
Gebruik elke dag, het gehele jaar door, een vitamine D3 supplement binnen deze range: 10 mcg (400 IE) – 50 mcg (2.000 IE). Let bij aanschaf op dat het supplement gemakkelijk is om in te nemen, geen suiker, gluten en conserveringsmiddelen bevat en eventueel geschikt is voor vegetariërs/ veganisten.
Lipsomale Vitamine D3/K2
De supplementen van Vivonline zijn lipsomaal, dit betekent dat ze wel 20x beter worden opgenomen dan reguliere supplementen.
Vele vitamines en mineralen in supplementen in de gebruikelijke vorm worden zeer slecht door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat deze tijdens het transport in het lichaam al worden afgebroken voordat ze de bestemming hebben bereikt. Door van nature voorkomende lipiden te gebruiken zijn de vitamines beschermd gedurende de reis door de maag en het darmstelsel. Het liposomen bolletje wordt met de werkzame stof en al intact door de dunne darm in het bloed opgenomen.
Ook bevatten deze supplementen enkel pure ingrediënten zonder toevoegingen, vulmiddelen, conserveermiddelen of andere niet werkzame stoffen.
Klik hier om de lipsomale Vitamine D3/K2 te bestellen
Test jezelf
Wil je weten wat je vitamine D-niveau is? Laat dan een bloedtest afnemen via de dokter. Over de gewenste referentiewaarde zijn de meningen ook verdeeld. De vitamine D-experts raden een waarde aan van minimaal 80 nmol/l. De huisarts is vaak al tevreden met 50 nmol/l. Maar dit is echt de ondergrens.
Is een overdosis mogelijk?
Voor een vitamine D overdosis moet je enorm je best doen en dit komt dus bijna niet voor. Slik nooit meer dan 50 mg in een keer. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je lijf. Lang in de zon zitten kan gelukkig niet voor een teveel aan vitamine D zorgen. Onze huid is een slim fabriekje en regelt de aanmaak van deze zonneschijnvitamine heel erg goed!
Klik hier voor mijn lipsomale Vitamine D3/K2 supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
11 augustus 2018
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
6 februari 2022
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
30 april 2014
ONE event!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
15 juni 2015
femke Van der velden –
Marijke de Kruijff –
Levering is goed, heb mail gestuurd voor weekmenu dat bij help ik val niet af hoort aan te vragen zoals ik had gelezen op instagram maar krijg mail dat ze niet ieder mailtje persoonlijk kunnen beantwoorden.
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.