Zelfs in de zomer bestaat de kans op een verkoudheid. Door bijvoorbeeld airco, en of verschillende virussen, ontkom je er soms niet aan. Maar met deze tips heb je veel minder last van je verkoudheid.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel die zich makkelijk verspreidt. Symptomen kunnen variëren van hoesten, keelpijn, dichte neus tot koorts. Er zijn meer dan 200 virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken en men kan een virus bij zich dragen zonder symptomen te hebben. Doorgaans duurt een verkoudheid 7 tot 10 dagen maar in hardnekkige gevallen kan het een paar weken duren.

De virussen worden overgedragen door inademen of inslikken van druppeltjes in de lucht die het virus bevatten, en door contact met geïnfecteerd neusslijm of besmette voorwerpen. Mensen die dicht bij elkaar zitten lijken een groter risico te lopen om verkouden te worden.

Hoe kun je nu zorgen dat je de duur van je verkoudheid verkort?

  1. Rust

Erg voor de hand liggend, maar rust is het beste medicijn tegen een verkoudheid. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen en vermijd stress. Ga wat vroeger naar bed, neem een lekker warm bad en pak een lekker boek!

  1. Let extra op je eten

Eet veel verse groenten en fruit. Heb je niet veel trek? Neem dan een kopje (kippen)soep. Als je keelpijn hebt kan het eten van bevroren fruit wat verlichting geven. Ook honing (in je thee) werkt verzachtend. 

  1. Snuit je neus vaak!

Vaak je neus snuiten is goed. Zo raak je de bacteriën kwijt in plaats van ze weer op te snuiven. Was wel je handen na het snuiten van je neus!

  1. Neem een warme douche

Het stoom van een warme douche is zeer weldadig voor je luchtwegen.

  1. Drink warme drankjes

Een warm drankje, zoals thee of warm appelsap, is goed te verteren en heilzaam voor overtollig slijm. Bovendien werkt het verzachtend voor een pijnlijke keel.

  1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Als er veel droge lucht thuis of op je werk is kun je meer last krijgen van een droge hoest. Zorg voor wat extra vocht door bijv. een pan kokend water te laten verdampen of door middel van luchtbevochtigers.

  1. Neem extra vitamine C

Vitamine C helpt om je immuunsysteem te versterken. Echter, er is niet bewezen dat vitamine C een verkoudheid ook daadwerkelijk verkort maar baadt het niet dan schaadt het niet.

Recept voor een een heilzaam, warm verkoudheidsdrankje:kortere verkoudheid

Neem een beker met kokend water Doe hier een halve, geperste citroen in (vitamine C)
Voeg een theelepel honing toe (zacht voor de keel)
Strooi hier wat kurkuma bij (ontstekingsremmend)
Eventueel kun je wat groene thee erbij doen. Tevens kun je munt en/of gember toevoegen.

Wil je meer lezen over helende producten? Lees dan dit artikel over de helende werking van kruiden en specerijen.

Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten