Veel mensen willen wel graag gezonder eten, maar zij denken dat dit hen een rib uit het lijf kost. Gezond eten kan zo duur zijn als dat je het zelf maakt, het hoeft namelijk lang niet altijd zo duur te zijn. Dit werd ook geconstateerd door onderzoekers.

Gezond betaalbaar eten

Het onderzoek naar gezond en tevens betaalbaar eten werd gepubliceerd in the Journal of Nutrition Education and Behavior. Wat vooral naar voren kwam was het plannen van de maaltijden. Zolang je goed vooruit plant hoef je echt niet alleen maar op rauwe wortels te kauwen, om binnen je budget te blijven. Men kan namelijk budgetvriendelijke maaltijden voor het hele gezin verzorgen. En de porties die blijven ook zoals je dat wilt, vullend en voldoende.

Dit is de sleutel tot succes, ofwel naar gezond en betaalbaar eten:

  1. Vooruit plannen. Als je iedere dag boodschappen doet ben je duurder uit dan wanneer je dit 1 keer in de zoveel tijd doet. Het is goed om met een plan en lijstje de deur uit te gaan en precies te weten wanneer je wat maakt en serveert.
  2. Bulken! Je kunt natuurlijk een heel klein pakje zilvervliesrijst kopen, maar het is veel goedkoper om grote porties in bulk formaat aan te schaffen. Je zult hier misschien ietwat meer opslagplek voor nodig hebben, maar dan heb je ook wel wat!
  3. Budget koopjes. Supermarkten stunten vaak met hun assortiment en daarnaast bieden zij vaak andere producten aan. Het is daarom altijd handig om eerst even te kijken waar wat afgeprijsd is, op deze manier kun je aardig wat geld besparen.

Je zult misschien dus ietsje verder moeten kijken dan dat je neus lang is, maar dan zul je zien dat gezond eten ook voordelig kan. Je lichaam, geest en portemonnee zullen je er erg dankbaar voor zijn.

LEES OOK: 10 x voeding die je zonder nadenken in je boodschappenkarretje kunt doen.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten