Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
8 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –