Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
21 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –