Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
10 juni 2015
SLA: het kookboek
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
23 maart 2015
Dopper winnen
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
15 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –