Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
13 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –