Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
12 september 2017
Recept: good for the brains food
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
2 juli 2014
Aan het infuus
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
31 juli 2014
A kiwi a day…
3 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –