Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
1 april 2015
Saoto soep
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
2 juli 2016
3 x ei love you
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
24 november 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –