Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
31 juli 2014
A kiwi a day…
26 januari 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –