Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
20 juni 2016
3 x koffievervangers
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
10 november 2015
Viv Health Event
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
2 december 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –