Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
18 september 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –