Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
7 april 2023
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –