Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
16 februari 2016
Chocolade smoothie
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
5 december 2015
Femke –
Prima!
Anoniem –
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.