Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
10 november 2015
Viv Health Event
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
31 juli 2014
A kiwi a day…
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
23 maart 2015
Dopper winnen
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
2 oktober 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –