Het is mogelijk. Leven op alleen rauw voedsel. Maar wil je dit op een verantwoorde manier doen, dan kost het veel tijd en aandacht. Het is een ‘way of life’. Maar realiseer je ook dat niet alle voeding rauw gezonder is! Bij veel groenten is het juist belangrijk deze eerst te verhitten. Want daarbij komen goede voedingsstoffen vrij. En andere, schadelijke stoffen, worden vernietigd.
Goede stofjes, slechte stofjes
Neem bijvoorbeeld een broccoli. Die bevat veel goede stoffen zoals sulforafaan, maar ook slechte als goitrogenen. Deze stoffen kunnen de productie van schildklierhormonen op een negatieve manier beïnvloeden. Goitrogenen zitten in de meeste harde koolsoorten. Even kort laten stomen of koken is daarom beter.
Even kort bakken, juist gezond!
Tomaten bevatten een sterk antioxidant genaamd lycopeen. In een rauwe tomaat is dit stofje niet actief, maar kook je de tomaat dan zal er meer lycopeen vrijkomen. Ook blijven er na het koken minder saponinen over, die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor de darmen.
Dierlijke eiwitten erg belangrijk
Vlees, vis, gevogelte en eieren hebben een hogere biologische waarde aan eiwitten, bevatten meer ijzer, vitamine D en B12 en worden beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige bronnen. De eiwitten bevatten essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En dus moeten we ze toevoegen door middel van voeding.
Wat kun je doen?
- Varieer zoveel mogelijk in je groente en fruit. Er is geen voedingsmiddel dat je onbeperkt kunt eten zonder dat het eventueel schade kan toebrengen aan je lijf.
- Eet zowel rauw (hoog in voedingswaarde) als gekookt voedsel, ongeveer in de verhouding 60-40.
- Luister goed naar je eigen lichaam, hoe reageert het op warm of koud voedsel?
- Wil je meer rauwe voeding eten? Lees je goed in en zoek een mentor die je kan helpen.
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodcoach Alex van der Werf
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 april 2023
Chocolade smoothie
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
11 september 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –