Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
12 april 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –