We gebruiken onze koelkast iedere dag meerdere keren. Met het blote oog kunnen we het niet waarnemen maar er bevinden zich vele microscopisch kleine schimmels en bacteriën in onze koelkast. Ze varen wel bij het gebrek aan licht, het vocht en de temperatuur. Zodra schimmels en bacteriën aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te verwijderen.
Schimmels en bacteriën kunnen ons ziek maken omdat ze op onze voeding terecht komen. Met de juiste temperatuur verkleinen we het risico: de koelkast dient een maximale temperatuur van 4 graden Celsius te hebben. Voor de vriezer is dat -18 graden Celsius of kouder.
Hoe maken we de koelkast goed schoon?
Haal alles uit je koelkast. Maak hem schoon van boven naar beneden met vers citroensap of azijn gemengd met water om de schimmels te doden. Je kunt dit mengsel in een spuitfles doen. Als je klaar bent kun je nog een keer schoonmaken met water en zeep en eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. Let erop dat je ieder deel van de koelkast goed schoonmaakt, ook in de aparte vakjes etc. Zorg dat alles goed droog is voordat je de producten terug stopt. Doe hierna hetzelfde met de vriezer.
Bekijk goed wat je allemaal in de koelkast hebt staan en wat je kunt weggooien. Restjes eten zijn slechts een paar dagen houdbaar. Bedenk dat de kou in je koelkast het proces van bederven slechts vertraagt en het niet volledig tegengaat.
En de vriezer?
Ook je vriezer moet met enige regelmaat goed schoongemaakt worden (aangeraden wordt 1x per kwartaal). Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening (een extra ijslaagje zorgt al voor extra energieverbruik) en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien. Als je de vriezer alleen schoon wil maken en niet helemaal wilt ontdooien, zorg dan dat je het klusje binnen 10 minuten klaart om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt.
Nog wat tips:
- Gebruik afsluitbare glazen opbergschalen, deze zijn hygiënisch
- Als je iets uit de koelkast haalt, stop het dan meteen na gebruik terug.
- Laat bederfelijk eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Zet vlees en vis onderin de koelkast; hier is de temperatuur lager en er kunnen geen sappen naar beneden lekken.
- Groenten en fruit gedijen het best in de groentenla; hier is de temperatuur over het algemeen iets hoger wat voorkomt dat de groenten en het fruit te koud worden.
- Als je eten over hebt laat het dan eerst afkoelen alvorens het in de koelkast te doen. Als je het te warm wegzet dan wordt de temperatuur in de koelkast hoger en bederft eten sneller.
- Heb je veel boodschappen die tegelijk in de koelkast moeten? Zet dan de temperatuur tijdelijk iets lager om alles sneller te koelen.
- Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum. TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product niet na de genoemde datum moet gebruiken; THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat je het nog wel kunt gebruiken na de genoemde datum maar houd wel goed in de gaten of het er nog fris uitziet en goed ruikt.
Aanbevolen houdbaarheid in de koelkast:
Rauwe eieren: 4 weken
Gekookte eieren: 1 week
Jonge kaas: 1 week
Oude kaas: 2 weken
Etensrestjes: 2 dagen
Boter: 2 weken
Halvarine/margarine: 4 weken
Melk/yoghurt: 4 dagen
Gemalen vlees: 1 dag
Vlees algemeen: 2 dagen
Vleeswaren: 4 dagen
Bladgroenten: 3 tot 5 dagen
Broccoli: 4 dagen
Komkommer: 1 week (mits verpakt anders korter)
Houdbaarheid in de vriezer:
Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
Rauwe kip: 9 maanden
Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
Gesneden groenten: 3 maanden
Groenten als broccoli, aubergine, courgette, paprika, wortel: 12 maanden
Brood: 4 weken
Magere vis: 6 maanden
Vette vis: 3 maanden
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
25 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –