We gebruiken onze koelkast iedere dag meerdere keren. Met het blote oog kunnen we het niet waarnemen maar er bevinden zich vele microscopisch kleine schimmels en bacteriën in onze koelkast. Ze varen wel bij het gebrek aan licht, het vocht en de temperatuur. Zodra schimmels en bacteriën aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te verwijderen.
Schimmels en bacteriën kunnen ons ziek maken omdat ze op onze voeding terecht komen. Met de juiste temperatuur verkleinen we het risico: de koelkast dient een maximale temperatuur van 4 graden Celsius te hebben. Voor de vriezer is dat -18 graden Celsius of kouder.
Hoe maken we de koelkast goed schoon?
Haal alles uit je koelkast. Maak hem schoon van boven naar beneden met vers citroensap of azijn gemengd met water om de schimmels te doden. Je kunt dit mengsel in een spuitfles doen. Als je klaar bent kun je nog een keer schoonmaken met water en zeep en eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. Let erop dat je ieder deel van de koelkast goed schoonmaakt, ook in de aparte vakjes etc. Zorg dat alles goed droog is voordat je de producten terug stopt. Doe hierna hetzelfde met de vriezer.
Bekijk goed wat je allemaal in de koelkast hebt staan en wat je kunt weggooien. Restjes eten zijn slechts een paar dagen houdbaar. Bedenk dat de kou in je koelkast het proces van bederven slechts vertraagt en het niet volledig tegengaat.
En de vriezer?
Ook je vriezer moet met enige regelmaat goed schoongemaakt worden (aangeraden wordt 1x per kwartaal). Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening (een extra ijslaagje zorgt al voor extra energieverbruik) en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien. Als je de vriezer alleen schoon wil maken en niet helemaal wilt ontdooien, zorg dan dat je het klusje binnen 10 minuten klaart om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt.
Nog wat tips:
- Gebruik afsluitbare glazen opbergschalen, deze zijn hygiënisch
- Als je iets uit de koelkast haalt, stop het dan meteen na gebruik terug.
- Laat bederfelijk eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Zet vlees en vis onderin de koelkast; hier is de temperatuur lager en er kunnen geen sappen naar beneden lekken.
- Groenten en fruit gedijen het best in de groentenla; hier is de temperatuur over het algemeen iets hoger wat voorkomt dat de groenten en het fruit te koud worden.
- Als je eten over hebt laat het dan eerst afkoelen alvorens het in de koelkast te doen. Als je het te warm wegzet dan wordt de temperatuur in de koelkast hoger en bederft eten sneller.
- Heb je veel boodschappen die tegelijk in de koelkast moeten? Zet dan de temperatuur tijdelijk iets lager om alles sneller te koelen.
- Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum. TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product niet na de genoemde datum moet gebruiken; THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat je het nog wel kunt gebruiken na de genoemde datum maar houd wel goed in de gaten of het er nog fris uitziet en goed ruikt.
Aanbevolen houdbaarheid in de koelkast:
Rauwe eieren: 4 weken
Gekookte eieren: 1 week
Jonge kaas: 1 week
Oude kaas: 2 weken
Etensrestjes: 2 dagen
Boter: 2 weken
Halvarine/margarine: 4 weken
Melk/yoghurt: 4 dagen
Gemalen vlees: 1 dag
Vlees algemeen: 2 dagen
Vleeswaren: 4 dagen
Bladgroenten: 3 tot 5 dagen
Broccoli: 4 dagen
Komkommer: 1 week (mits verpakt anders korter)
Houdbaarheid in de vriezer:
Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
Rauwe kip: 9 maanden
Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
Gesneden groenten: 3 maanden
Groenten als broccoli, aubergine, courgette, paprika, wortel: 12 maanden
Brood: 4 weken
Magere vis: 6 maanden
Vette vis: 3 maanden
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
29 december 2017
De anti-kater pil
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
28 september 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –