We gebruiken onze koelkast iedere dag meerdere keren. Met het blote oog kunnen we het niet waarnemen maar er bevinden zich vele microscopisch kleine schimmels en bacteriën in onze koelkast. Ze varen wel bij het gebrek aan licht, het vocht en de temperatuur. Zodra schimmels en bacteriën aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te verwijderen.
Schimmels en bacteriën kunnen ons ziek maken omdat ze op onze voeding terecht komen. Met de juiste temperatuur verkleinen we het risico: de koelkast dient een maximale temperatuur van 4 graden Celsius te hebben. Voor de vriezer is dat -18 graden Celsius of kouder.
Hoe maken we de koelkast goed schoon?
Haal alles uit je koelkast. Maak hem schoon van boven naar beneden met vers citroensap of azijn gemengd met water om de schimmels te doden. Je kunt dit mengsel in een spuitfles doen. Als je klaar bent kun je nog een keer schoonmaken met water en zeep en eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. Let erop dat je ieder deel van de koelkast goed schoonmaakt, ook in de aparte vakjes etc. Zorg dat alles goed droog is voordat je de producten terug stopt. Doe hierna hetzelfde met de vriezer.
Bekijk goed wat je allemaal in de koelkast hebt staan en wat je kunt weggooien. Restjes eten zijn slechts een paar dagen houdbaar. Bedenk dat de kou in je koelkast het proces van bederven slechts vertraagt en het niet volledig tegengaat.
En de vriezer?
Ook je vriezer moet met enige regelmaat goed schoongemaakt worden (aangeraden wordt 1x per kwartaal). Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening (een extra ijslaagje zorgt al voor extra energieverbruik) en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien. Als je de vriezer alleen schoon wil maken en niet helemaal wilt ontdooien, zorg dan dat je het klusje binnen 10 minuten klaart om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt.
Nog wat tips:
- Gebruik afsluitbare glazen opbergschalen, deze zijn hygiënisch
- Als je iets uit de koelkast haalt, stop het dan meteen na gebruik terug.
- Laat bederfelijk eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Zet vlees en vis onderin de koelkast; hier is de temperatuur lager en er kunnen geen sappen naar beneden lekken.
- Groenten en fruit gedijen het best in de groentenla; hier is de temperatuur over het algemeen iets hoger wat voorkomt dat de groenten en het fruit te koud worden.
- Als je eten over hebt laat het dan eerst afkoelen alvorens het in de koelkast te doen. Als je het te warm wegzet dan wordt de temperatuur in de koelkast hoger en bederft eten sneller.
- Heb je veel boodschappen die tegelijk in de koelkast moeten? Zet dan de temperatuur tijdelijk iets lager om alles sneller te koelen.
- Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum. TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product niet na de genoemde datum moet gebruiken; THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat je het nog wel kunt gebruiken na de genoemde datum maar houd wel goed in de gaten of het er nog fris uitziet en goed ruikt.
Aanbevolen houdbaarheid in de koelkast:
Rauwe eieren: 4 weken
Gekookte eieren: 1 week
Jonge kaas: 1 week
Oude kaas: 2 weken
Etensrestjes: 2 dagen
Boter: 2 weken
Halvarine/margarine: 4 weken
Melk/yoghurt: 4 dagen
Gemalen vlees: 1 dag
Vlees algemeen: 2 dagen
Vleeswaren: 4 dagen
Bladgroenten: 3 tot 5 dagen
Broccoli: 4 dagen
Komkommer: 1 week (mits verpakt anders korter)
Houdbaarheid in de vriezer:
Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
Rauwe kip: 9 maanden
Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
Gesneden groenten: 3 maanden
Groenten als broccoli, aubergine, courgette, paprika, wortel: 12 maanden
Brood: 4 weken
Magere vis: 6 maanden
Vette vis: 3 maanden
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
5 mei 2016
femke Van der velden –
Marijke de Kruijff –
Levering is goed, heb mail gestuurd voor weekmenu dat bij help ik val niet af hoort aan te vragen zoals ik had gelezen op instagram maar krijg mail dat ze niet ieder mailtje persoonlijk kunnen beantwoorden.
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.