We gebruiken onze koelkast iedere dag meerdere keren. Met het blote oog kunnen we het niet waarnemen maar er bevinden zich vele microscopisch kleine schimmels en bacteriën in onze koelkast. Ze varen wel bij het gebrek aan licht, het vocht en de temperatuur. Zodra schimmels en bacteriën aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te verwijderen.
Schimmels en bacteriën kunnen ons ziek maken omdat ze op onze voeding terecht komen. Met de juiste temperatuur verkleinen we het risico: de koelkast dient een maximale temperatuur van 4 graden Celsius te hebben. Voor de vriezer is dat -18 graden Celsius of kouder.
Hoe maken we de koelkast goed schoon?
Haal alles uit je koelkast. Maak hem schoon van boven naar beneden met vers citroensap of azijn gemengd met water om de schimmels te doden. Je kunt dit mengsel in een spuitfles doen. Als je klaar bent kun je nog een keer schoonmaken met water en zeep en eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. Let erop dat je ieder deel van de koelkast goed schoonmaakt, ook in de aparte vakjes etc. Zorg dat alles goed droog is voordat je de producten terug stopt. Doe hierna hetzelfde met de vriezer.
Bekijk goed wat je allemaal in de koelkast hebt staan en wat je kunt weggooien. Restjes eten zijn slechts een paar dagen houdbaar. Bedenk dat de kou in je koelkast het proces van bederven slechts vertraagt en het niet volledig tegengaat.
En de vriezer?
Ook je vriezer moet met enige regelmaat goed schoongemaakt worden (aangeraden wordt 1x per kwartaal). Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening (een extra ijslaagje zorgt al voor extra energieverbruik) en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien. Als je de vriezer alleen schoon wil maken en niet helemaal wilt ontdooien, zorg dan dat je het klusje binnen 10 minuten klaart om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt.
Nog wat tips:
- Gebruik afsluitbare glazen opbergschalen, deze zijn hygiënisch
- Als je iets uit de koelkast haalt, stop het dan meteen na gebruik terug.
- Laat bederfelijk eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Zet vlees en vis onderin de koelkast; hier is de temperatuur lager en er kunnen geen sappen naar beneden lekken.
- Groenten en fruit gedijen het best in de groentenla; hier is de temperatuur over het algemeen iets hoger wat voorkomt dat de groenten en het fruit te koud worden.
- Als je eten over hebt laat het dan eerst afkoelen alvorens het in de koelkast te doen. Als je het te warm wegzet dan wordt de temperatuur in de koelkast hoger en bederft eten sneller.
- Heb je veel boodschappen die tegelijk in de koelkast moeten? Zet dan de temperatuur tijdelijk iets lager om alles sneller te koelen.
- Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum. TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product niet na de genoemde datum moet gebruiken; THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat je het nog wel kunt gebruiken na de genoemde datum maar houd wel goed in de gaten of het er nog fris uitziet en goed ruikt.
Aanbevolen houdbaarheid in de koelkast:
Rauwe eieren: 4 weken
Gekookte eieren: 1 week
Jonge kaas: 1 week
Oude kaas: 2 weken
Etensrestjes: 2 dagen
Boter: 2 weken
Halvarine/margarine: 4 weken
Melk/yoghurt: 4 dagen
Gemalen vlees: 1 dag
Vlees algemeen: 2 dagen
Vleeswaren: 4 dagen
Bladgroenten: 3 tot 5 dagen
Broccoli: 4 dagen
Komkommer: 1 week (mits verpakt anders korter)
Houdbaarheid in de vriezer:
Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
Rauwe kip: 9 maanden
Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
Gesneden groenten: 3 maanden
Groenten als broccoli, aubergine, courgette, paprika, wortel: 12 maanden
Brood: 4 weken
Magere vis: 6 maanden
Vette vis: 3 maanden
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
25 juni 2015
Eivissa Food
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
25 augustus 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –