Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
4 oktober 2017
Help mij water drinken
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
12 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –