Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
8 mei 2014
Mom in shape
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
19 april 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –