Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
9 juni 2016
Rode linzensoep
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
1 april 2015
Saoto soep
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
8 maart 2016
Detox kan elke dag
18 maart 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –