Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
11 september 2014
Eetdagboek review
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
9 april 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –