Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
8 september 2015
Healthy Kids
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
5 maart 2016
Ultiem geluk
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
10 november 2015
Viv Health Event
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
29 december 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –