Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
26 september 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –