Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
13 oktober 2018
Sushi omelet
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
30 april 2014
ONE event!
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
30 september 2015
Glutenvrije maand
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
16 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –