Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
31 juli 2014
A kiwi a day…
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
29 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –