Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
25 juni 2015
Eivissa Food
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
1 juli 2016
VEGAN OREO!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
14 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –