Dat wat we eten invloed heeft op hoe stralend en jeugdig onze huid eruit ziet, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar wist je dat bepaalde producten ook een natuurlijke zonbeschermer zijn? Een vervanger van zonnebrand is het niet, maar het kan de zonschade aan je huid zeker nog meer verminderen.
Eet onderstaande voedingsmiddelen dus lekker veel wanneer je de zon in gaat!
1. Watermeloen
Verantwoordelijk is hier het stofje lycopeen; een sterke antioxidant en tevens verantwoordelijk voor de rode kleur. Heerlijk als summer snack met wat verse munt en wat druppeltjes limoensap.
2. Tomaat
Ook vanwege lycopeen wat trouwens beter geabsorbeerd wordt door je lijf in combinatie met vet. Besprenkel je tomaatjes dus lekker met wat olijfolie.
3. Paprika
Een hele rode paprika is effectief tegen een verbrande huid en ontstekingen. Lekker door bijvoorbeeld een spinaziesalade.
4. Granaatappel
De polyfenolen in de granaatappelpitjes beschermen de huid tegen de vrije radicalen in UVA en UVB straling. Ook verstreken ze de werking van zonnebrandcrème en beschermen ze je tegen hyperpigmentatie. Lekker als snack, in een waterkerssalade of door je smoothie. Door de hele pitjes te gebruiken krijg je ook nog goede vezels binnen die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
5. Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel
De omega-3 vetten in vis beperken ontstekingen als gevolg van teveel UVB straling. Ook zorgen ze ervoor dat bepaalde, door UV straling verwekte, collageenvretende enzymen niet vrijkomen, zodat de kans op rimpels vermindert. Eet minimaal 2x per week een heerlijk visje met veel groene groente.
Ook erg goed zijn:
6. Walnoten en lijnzaad
7. Citrusvruchten, zoals grapefruit
8. Groene thee
9. Donkere bladgroenten
10. Pure chocolade
Natuurlijk heeft die heerlijke, warme bol aan de strakblauwe hemel niet alleen maar nadelen. De zon kan zeker je grote vriend blijven, maar wees verstandig: smeer je goed in, draag een hippe hoed en eet lekker veel van bovenstaande voedingsmiddelen om zonneschade te beperken.
Enjoy the sun/summer!
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2015
Glutenintolerantie
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
3 september 2015
Boerenkoolchips
9 november 2014
Herfstige salade
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
13 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –