Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
25 juni 2015
Eivissa Food
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
22 mei 2015
Smaak en kleuren
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
13 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –