Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
7 april 2023
Chocolade smoothie
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
14 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –