Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
29 december 2017
De anti-kater pil
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
25 juni 2015
Eivissa Food
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
21 augustus 2017
Avocado risotto
31 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –