Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
10 juni 2015
SLA: het kookboek
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
9 maart 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –