Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
3 september 2015
Boerenkoolchips
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
2 juli 2014
Aan het infuus
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
23 februari 2016
Hongergevoel?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
3 oktober 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –