Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
25 juli 2015
Voeding met Viv
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
28 mei 2014
Bloemkool pizza
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
23 maart 2015
Dopper winnen
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
3 oktober 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –