Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
10 maart 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –