Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
25 juli 2015
Voeding met Viv
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
22 september 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –