De volgende tips en voedingsmiddelen zouden de kans op kanker verkleinen volgens WebMD, een website die met expertise waardevolle informatie plaatst over de medische en gezondheidswereld. Deze lijst met voedingsmiddelen die mogelijk positief werkt tegen kanker wilden wij je niet onthouden.
Voedingsmiddelen die de kans op kanker verkleinen
-
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Kanker kunnen we niet voorkomen, maar door onze voedingscombinaties kunnen ons lichaam wel een handje helpen. Eet bij een maaltijd twee derde aan plantaardig voedsel en maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Deze ‘New American Plate’ is een belangrijk middel tegen kanker volgens The American Institute for Cancer Research.
-
Eet kleurrijk
Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen die kanker bestrijden. Hoe kleurrijker het stuk, hoe rijker dit is aan nutriënten. Deze voedingsmiddelen kunnen je risico’s ook op een tweede manier verminderen. Groenten en fruit helpen je namelijk bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Extra gewicht meedragen vergroot de risico’s op verschillende typen kanker, zoals dikke darmkanker, slokdarm- en nierkanker. Eet een gevarieerde hoeveelheid aan groenten en dan vooral de donkergroene, rode en oranje varianten.
-
Foliumzuur in je ontbijt
Foliumzuur is een vitamine B die mogelijk een aantal soorten, zoals dikke darm-, endeldarm- en borstkanker helpt voorkomen. Je vindt foliumzuur in diverse voedingsmiddelen op de ontbijttafel, zoals in verrijkte ontbijtgranen en voltarwe producten. Ook zijn sinaasappelsap, meloen en aardbeien een belangrijke bron van foliumzuur. Lekker ontbijten dus!
-
Foliumzuur in andere producten
Andere voedingsmiddelen met veel foliumzuur zijn asperges en eieren. Je vindt het ook in zonnebloempitten, bonen en groene bladgroenten, zoals spinazie en romaanse sla. De beste manier om foliumzuur binnen te krijgen is door het eten van producten en niet door het innemen van een pil.
-
Sla de slagerij over
Af en toe vlees is niet zo erg, maar het minderen van bewerkte vleesproducten, zoals Bologna worst, ham en hotdogs verkleint de kans op dikke darmkanker en maagkanker. Ook vlees wat houdbaar is gemaakt door het te roken of door toevoeging van zout, vergroot je blootstelling aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken.
-
Tomaten
Of het nu het lycopeen is – het stofje wat tomaat de rode kleur geeft – of iets anders, dat is niet helemaal duidelijk, maar sommige studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op diverse soorten kanker, zoals prostaatkanker, verkleint. Uit studies bleek ook dat bewerkte tomatenproducten, zoals saus, sap of pasta de kanker bestrijdende eigenschappen vergroot.
-
De kracht van thee
Hoewel het bewijs nog wat twijfelachtig is, is thee – vooral groene thee – mogelijk een sterk anti-kanker middel. In laboratoriumonderzoek heeft groene thee de ontwikkeling voorkomen of de groei van kanker vertraagd in de dikke darm, lever, borst en prostaat. De thee heeft een soortgelijk effect op longweefsel en de huid. Gedurende lange termijn onderzoek werd groene thee geassocieerd met een verkleind risico op blaas-, maag- en alvleesklierkanker.
-
Druiven en kanker
Druiven en druivensap, en dan vooral paarse of rode druiven, bevatten resveratrol, wat sterke kwaliteiten heeft als antioxidant en ontstekingsremmer. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat druiven de schade tegengaan van waaruit het kankerproces getriggerd wordt in onze cellen. Er is (nog) niet voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat druiven(sap), wijn of supplementen kanker kunnen voorkomen of behandelen.
-
Beperk je alcoholinname
Kanker in de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, lever en borst worden in verband gebracht met alcohol gebruik. Alcohol kan ook de kans vergroten op kanker in de endeldarm en dikke darm. De American Cancer Society raadt aan niet meer dan twee glazen alcohol per dag te gebruiken aan zowel mannen als vrouwen. Vrouwen met een grotere kans op borstkanker kunnen mogelijk met hun dokter praten over de hoeveelheid alcohol die zij veilig kunnen gebruiken, afhankelijk van hun persoonlijke risico factoren.
-
Water en andere vloeistoffen kunnen ook beschermen
Water lest niet alleen je dorst, maar kan je ook beschermen tegen blaaskanker. Dit lagere risico ontstaat door het aanlengen van de mogelijk aanwezige concentratie aan kanker veroorzakende vloeistoffen in je blaas. Daarbij is het ook zo dat hoe meer je drinkt, hoe meer je plast en hoe korter deze slechte stoffen in je blaas blijven zitten.
Vrije vertaling van WebMD
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
11 december 2014
Sporttrends 2015
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
11 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –