De volgende tips en voedingsmiddelen zouden de kans op kanker verkleinen volgens WebMD, een website die met expertise waardevolle informatie plaatst over de medische en gezondheidswereld. Deze lijst met voedingsmiddelen die mogelijk positief werkt tegen kanker wilden wij je niet onthouden.
Voedingsmiddelen die de kans op kanker verkleinen
-
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Kanker kunnen we niet voorkomen, maar door onze voedingscombinaties kunnen ons lichaam wel een handje helpen. Eet bij een maaltijd twee derde aan plantaardig voedsel en maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Deze ‘New American Plate’ is een belangrijk middel tegen kanker volgens The American Institute for Cancer Research.
-
Eet kleurrijk
Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen die kanker bestrijden. Hoe kleurrijker het stuk, hoe rijker dit is aan nutriënten. Deze voedingsmiddelen kunnen je risico’s ook op een tweede manier verminderen. Groenten en fruit helpen je namelijk bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Extra gewicht meedragen vergroot de risico’s op verschillende typen kanker, zoals dikke darmkanker, slokdarm- en nierkanker. Eet een gevarieerde hoeveelheid aan groenten en dan vooral de donkergroene, rode en oranje varianten.
-
Foliumzuur in je ontbijt
Foliumzuur is een vitamine B die mogelijk een aantal soorten, zoals dikke darm-, endeldarm- en borstkanker helpt voorkomen. Je vindt foliumzuur in diverse voedingsmiddelen op de ontbijttafel, zoals in verrijkte ontbijtgranen en voltarwe producten. Ook zijn sinaasappelsap, meloen en aardbeien een belangrijke bron van foliumzuur. Lekker ontbijten dus!
-
Foliumzuur in andere producten
Andere voedingsmiddelen met veel foliumzuur zijn asperges en eieren. Je vindt het ook in zonnebloempitten, bonen en groene bladgroenten, zoals spinazie en romaanse sla. De beste manier om foliumzuur binnen te krijgen is door het eten van producten en niet door het innemen van een pil.
-
Sla de slagerij over
Af en toe vlees is niet zo erg, maar het minderen van bewerkte vleesproducten, zoals Bologna worst, ham en hotdogs verkleint de kans op dikke darmkanker en maagkanker. Ook vlees wat houdbaar is gemaakt door het te roken of door toevoeging van zout, vergroot je blootstelling aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken.
-
Tomaten
Of het nu het lycopeen is – het stofje wat tomaat de rode kleur geeft – of iets anders, dat is niet helemaal duidelijk, maar sommige studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op diverse soorten kanker, zoals prostaatkanker, verkleint. Uit studies bleek ook dat bewerkte tomatenproducten, zoals saus, sap of pasta de kanker bestrijdende eigenschappen vergroot.
-
De kracht van thee
Hoewel het bewijs nog wat twijfelachtig is, is thee – vooral groene thee – mogelijk een sterk anti-kanker middel. In laboratoriumonderzoek heeft groene thee de ontwikkeling voorkomen of de groei van kanker vertraagd in de dikke darm, lever, borst en prostaat. De thee heeft een soortgelijk effect op longweefsel en de huid. Gedurende lange termijn onderzoek werd groene thee geassocieerd met een verkleind risico op blaas-, maag- en alvleesklierkanker.
-
Druiven en kanker
Druiven en druivensap, en dan vooral paarse of rode druiven, bevatten resveratrol, wat sterke kwaliteiten heeft als antioxidant en ontstekingsremmer. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat druiven de schade tegengaan van waaruit het kankerproces getriggerd wordt in onze cellen. Er is (nog) niet voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat druiven(sap), wijn of supplementen kanker kunnen voorkomen of behandelen.
-
Beperk je alcoholinname
Kanker in de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, lever en borst worden in verband gebracht met alcohol gebruik. Alcohol kan ook de kans vergroten op kanker in de endeldarm en dikke darm. De American Cancer Society raadt aan niet meer dan twee glazen alcohol per dag te gebruiken aan zowel mannen als vrouwen. Vrouwen met een grotere kans op borstkanker kunnen mogelijk met hun dokter praten over de hoeveelheid alcohol die zij veilig kunnen gebruiken, afhankelijk van hun persoonlijke risico factoren.
-
Water en andere vloeistoffen kunnen ook beschermen
Water lest niet alleen je dorst, maar kan je ook beschermen tegen blaaskanker. Dit lagere risico ontstaat door het aanlengen van de mogelijk aanwezige concentratie aan kanker veroorzakende vloeistoffen in je blaas. Daarbij is het ook zo dat hoe meer je drinkt, hoe meer je plast en hoe korter deze slechte stoffen in je blaas blijven zitten.
Vrije vertaling van WebMD
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2014
Herfstige salade
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
20 juni 2015
Lazy Sushi
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
12 maart 2015
Insecten als snack
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
21 januari 2016
Get fit with HIIT
12 juni 2014
Frisse juice
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
28 juni 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –