De volgende tips en voedingsmiddelen zouden de kans op kanker verkleinen volgens WebMD, een website die met expertise waardevolle informatie plaatst over de medische en gezondheidswereld. Deze lijst met voedingsmiddelen die mogelijk positief werkt tegen kanker wilden wij je niet onthouden.
Voedingsmiddelen die de kans op kanker verkleinen
-
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Kanker kunnen we niet voorkomen, maar door onze voedingscombinaties kunnen ons lichaam wel een handje helpen. Eet bij een maaltijd twee derde aan plantaardig voedsel en maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Deze ‘New American Plate’ is een belangrijk middel tegen kanker volgens The American Institute for Cancer Research.
-
Eet kleurrijk
Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen die kanker bestrijden. Hoe kleurrijker het stuk, hoe rijker dit is aan nutriënten. Deze voedingsmiddelen kunnen je risico’s ook op een tweede manier verminderen. Groenten en fruit helpen je namelijk bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Extra gewicht meedragen vergroot de risico’s op verschillende typen kanker, zoals dikke darmkanker, slokdarm- en nierkanker. Eet een gevarieerde hoeveelheid aan groenten en dan vooral de donkergroene, rode en oranje varianten.
-
Foliumzuur in je ontbijt
Foliumzuur is een vitamine B die mogelijk een aantal soorten, zoals dikke darm-, endeldarm- en borstkanker helpt voorkomen. Je vindt foliumzuur in diverse voedingsmiddelen op de ontbijttafel, zoals in verrijkte ontbijtgranen en voltarwe producten. Ook zijn sinaasappelsap, meloen en aardbeien een belangrijke bron van foliumzuur. Lekker ontbijten dus!
-
Foliumzuur in andere producten
Andere voedingsmiddelen met veel foliumzuur zijn asperges en eieren. Je vindt het ook in zonnebloempitten, bonen en groene bladgroenten, zoals spinazie en romaanse sla. De beste manier om foliumzuur binnen te krijgen is door het eten van producten en niet door het innemen van een pil.
-
Sla de slagerij over
Af en toe vlees is niet zo erg, maar het minderen van bewerkte vleesproducten, zoals Bologna worst, ham en hotdogs verkleint de kans op dikke darmkanker en maagkanker. Ook vlees wat houdbaar is gemaakt door het te roken of door toevoeging van zout, vergroot je blootstelling aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken.
-
Tomaten
Of het nu het lycopeen is – het stofje wat tomaat de rode kleur geeft – of iets anders, dat is niet helemaal duidelijk, maar sommige studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op diverse soorten kanker, zoals prostaatkanker, verkleint. Uit studies bleek ook dat bewerkte tomatenproducten, zoals saus, sap of pasta de kanker bestrijdende eigenschappen vergroot.
-
De kracht van thee
Hoewel het bewijs nog wat twijfelachtig is, is thee – vooral groene thee – mogelijk een sterk anti-kanker middel. In laboratoriumonderzoek heeft groene thee de ontwikkeling voorkomen of de groei van kanker vertraagd in de dikke darm, lever, borst en prostaat. De thee heeft een soortgelijk effect op longweefsel en de huid. Gedurende lange termijn onderzoek werd groene thee geassocieerd met een verkleind risico op blaas-, maag- en alvleesklierkanker.
-
Druiven en kanker
Druiven en druivensap, en dan vooral paarse of rode druiven, bevatten resveratrol, wat sterke kwaliteiten heeft als antioxidant en ontstekingsremmer. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat druiven de schade tegengaan van waaruit het kankerproces getriggerd wordt in onze cellen. Er is (nog) niet voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat druiven(sap), wijn of supplementen kanker kunnen voorkomen of behandelen.
-
Beperk je alcoholinname
Kanker in de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, lever en borst worden in verband gebracht met alcohol gebruik. Alcohol kan ook de kans vergroten op kanker in de endeldarm en dikke darm. De American Cancer Society raadt aan niet meer dan twee glazen alcohol per dag te gebruiken aan zowel mannen als vrouwen. Vrouwen met een grotere kans op borstkanker kunnen mogelijk met hun dokter praten over de hoeveelheid alcohol die zij veilig kunnen gebruiken, afhankelijk van hun persoonlijke risico factoren.
-
Water en andere vloeistoffen kunnen ook beschermen
Water lest niet alleen je dorst, maar kan je ook beschermen tegen blaaskanker. Dit lagere risico ontstaat door het aanlengen van de mogelijk aanwezige concentratie aan kanker veroorzakende vloeistoffen in je blaas. Daarbij is het ook zo dat hoe meer je drinkt, hoe meer je plast en hoe korter deze slechte stoffen in je blaas blijven zitten.
Vrije vertaling van WebMD
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
10 juni 2015
Raw kokos snack
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
6 september 2016
Keltisch zeezout
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
4 december 2014
Foodtrends 2015
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
12 maart 2015
Insecten als snack
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
16 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –