Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
21 augustus 2017
Avocado risotto
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
28 september 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –