Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
16 juni 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –