Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
10 juni 2015
Raw kokos snack
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
23 februari 2016
Hongergevoel?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
29 september 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –