Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
4 december 2014
Foodtrends 2015
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
23 februari 2016
Hongergevoel?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
2 oktober 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –