Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
9 juni 2016
Rode linzensoep
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
5 februari 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –