Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
23 maart 2015
Dopper winnen
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
30 september 2015
Glutenvrije maand
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
9 augustus 2015
Herman over bonen
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
17 september 2015
Ontbijt ijs
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
29 december 2017
De anti-kater pil
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
4 juli 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –