Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
25 maart 2014
Presentatie coaching
10 juni 2015
SLA: het kookboek
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
11 december 2014
Sporttrends 2015
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
10 juni 2015
Raw kokos snack
1 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –