De reguliere behandeling van de ziekte van Hashimoto bestaat uit toediening van schildklierhormoon (T4). Hoewel dit meestal een deel van de klachten wegneemt, blijven veel mensen met restklachten zitten. En dat is niet gek, want de medicatie pakt het onderliggende probleem niet aan.

Maar wat is dan dat onderliggende probleem? En wat kun je eraan doen? Ik leg het je graag uit.

Hashimoto is geen schildklierziekte

Veel mensen denken onterecht dat Hashimoto een schildklierziekte is. Eigenlijk is de schildklier helemaal niet ziek. Het probleem ligt op het gebied van het immuunsysteem. Er is sprake van een ongewenste reactie van het immuunsysteem. Deze valt de schildklier aan, waardoor de schildklier beschadigt. Hierdoor wordt de schildklier langzamerhand afgebroken en neemt de productie van schildklierhormoon af. Wanneer de productie van schildklierhormoon tekortschiet wordt dit hypothyreoïdie, ofwel een trage schildklier, genoemd. De arts zal in zo’n situatie schildklierhormoon voorschrijven.

Nu voel je hem waarschijnlijk al aankomen. Met het gebruik van schildklierhormoon vul je alleen het tekort aan, maar er wordt niets aan het echte probleem gedaan, namelijk de ongewenste reactie van het immuunsysteem. Daarom is het logisch dat men restklachten blijft houden. Het immuunsysteem wordt niet aangepakt, omdat het niet duidelijk zou zijn waarom het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Tenminste, volgens de wetenschappelijke literatuur waarop de reguliere geneeskunde haar behandelingen baseert.

Toch lijkt het er op dat er wel een aantal factoren zijn gevonden die het immuunsysteem (en dus Hashimoto) op een negatieve manier beïnvloeden.

Nu hoor ik je denken: ‘Welke factoren zijn dat dan?’ Laten we hier eens op inzoomen.

Factoren die het immuunsysteem triggeren

Verschillende factoren lijken het immuunsysteem te triggeren, waardoor de antistoffen (anti-TPO en anti-Tg) verhogen en de symptomen bij Hashimoto verergeren. Het lastige is alleen dat deze triggers bij iedere persoon anders lijken te zijn. Het vermijden van een bepaalde trigger leidt daarom bij de ene persoon tot een vermindering van klachten, terwijl het bij de andere persoon niets oplevert.

Factoren die het immuunsysteem lijken te triggeren zijn onder andere:

  • Gluten in granen, zoals tarwe, spelt, rogge, kamut en haver.
  • Caseïne in zuivelproducten, zoals melk, kaas, yoghurt en kwark (ook in zuivel van geiten en andere zoogdieren!).
  • Bepaalde stoffen in sojaproducten, zoals sojabonen, sojayoghurt, sojamelk, soja proteïnepoeder, tofu en tempé.
  • Bisfenol A (BPA) in plastic (plastic folie, bekertjes, flesjes, bakjes van afhaalrestaurants) en blik (o.a. ingeblikte vis, kokosmelk, tomatenketchup). Aan de binnenkant van de meeste blikken zit namelijk een plastic laagje dat BPA bevat.
  • Bepaalde bacteriën, zoals Helicobacter pylori (maagzweer) en Borrelia burgdorferi (ziekte van Lyme).
  • Bepaalde virussen, zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeiffer), Rubella virus (Rode hond) en het bofvirus (de Bof).
  • Bepaalde parasieten, zoals Blastocystis Hominis.

En nu?

Verwijder de triggers en klachten verminderen

In veel gevallen komt het immuunsysteem tot rust als bovenstaande triggers verwijderd worden. Dit uit zich in dalende antistoffen (anti-TPO en anti-Tg) en een vermindering van klachten. Heb jij dit al eens gewaagd? Je hebt niets te verliezen, alleen iets te winnen. Namelijk, een beter leven met Hashimoto.

Praktische tip

Eventuele ziekteverwekkers die je immuunsysteem triggeren zijn lastig om zelf aan te pakken, maar het vermijden van triggers in de voeding is relatief simpel. In mijn vorige blog Hét bewijs dat een glutenvrij dieet Hashimoto vermindert vind je een aantal simpele recepten die vrij zijn van gluten, caseïne en soja. Klik hier om het te lezen.

Tekst: Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) voor Vivonline

Ruud is gespecialiseerd in schildklierklachten. Op zijn website vind je meer dan 30 artikelen over de schildklier. Ook heeft hij een e-book over de risicofactoren voor Hashimoto geschreven. Klik hier om het e-book gratis te downloaden en zet direct de eerste stap naar een beter leven met Hashimoto.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten