Hoera, je bent zwanger! Iedereen heeft vanaf nu goedbedoeld advies, zowel gevraagd als ongevraagd. Maar geen enkele zwangerschap is hetzelfde. Iedere vrouw is anders. Desondanks zal elke vrouw moeten leren om een deel van de controle los te laten en te vertrouwen op haar lichaam

Masseer nooit je onderrug

Een veel voorkomende klacht onder de zwangere vrouwen is lage rugpijn. In dit deel van de rug bevinden zich vele zenuwen en een groot deel van de bloedtoevoer naar de eierstokken en baarmoeder. Bij lage rugpijn is het dus van belang om niet te focussen op de lage rug. Om toch wat te kunnen doen aan de spanning en de pijn die zich in de lage rug bevinden, kan je je partner of een masseur vragen om je bilspieren te masseren. Hierdoor kan de spanning in je heupen en je lage rug worden verminderd.

Maak achtjes met kokosolie

Smeer jezelf bij elke gelegenheid in met kokosolie. Behalve dat je er lekker van gaat ruiken brengt het ook een hoop voordelen met zich mee. Begein ’s ochtends met het droog borstelen van je lichaam, douche en gebruik vervolgens lekker veel kokosolie op je buik, dijen en borsten. Wanneer je je borsten insmeert maak dan achtjes. Op deze manier stimuleer je de lymfedrainage (vochtafvoer) en verminder je de pijn en spanning in je borsten. Kokosolie kan je op nog veel meer manieren gebruiken, lees hier waarvoor nog meer!

Laat je voetzolen masseren

Zwangere vrouwen worden regelmatig gewaarschuwd dat voetmassage gevaarlijk zou zijn tijdens de zwangerschap. Maar een behandeling van een vaardig, gediplomeerd reflexoloog doet alleen maar goed en kan verlichtend zijn voor je pijnlijke voeten. Het behandelen van de voetzolen kan geen kwaad, ze verdienen het zelfs om met net zoveel liefde behandeld te worden als de rest van je lichaam. Behandeling van de enkels is daarentegen wel gevaarlijk. Rond de enkel zitten namelijk een aantal triggerpoints die in verbinding staan met de baarmoeder en weeën kunnen veroorzaken wanneer deze worden gestimuleerd.

 

Tekst: Myrthe van Til

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten