De één denkt nog steeds dat koemelk goed in je dagelijkse voedingspatroon past. Het is het immers jarenlang aanbevolen door het voedingspatroon; lekker een glas melk bij de lunch of als tussendoortje met een koekje. Maar de ander is ervan overtuigd dat melk alleen maar bedoelt is om kalveren te laten groeien en dus niet voor ons, mensen is gemaakt.
Maar wat is nu de waarheid?
Om antwoord te geven op die vraag ben ik in de wetenschappelijke literatuur gedoken en ben ik gaan kijken wat er nou eigenlijk in koemelk zit en wat dit met ons lichaam doet.
Wat zit er in koemelk en wat doet dit met ons lichaam?
Caseïne
In melk zitten twee verschillende soorten eiwitten: wei-eiwit en caseïne eiwit. Wei bevat stoffen die belangrijk zijn voor je immuunsysteem en zonder caseïne zouden calcium en fosfaat een onoplosbaar complex vormen, dat niet door de darmen kan worden opgenomen. Belangrijke stoffen dus voor je lichaam, maar het probleem is dat koemelk 20% wei en 80% caseïne bevat. Mensenmelk bevat daarentegen 60% wei en 40% caseïne; een hele andere verhouding. Het menselijk lichaam is dus eigenlijk helemaal niet geschikt om zo’n grote hoeveelheid caseïne door middel van koemelk binnen te krijgen.
Daarnaast hebben we bèta-caseïne A1, dit is een bepaald type caseïne dat veel voorkomt in de koemelk van 75% van de koeien in de wereld. Helaas ook bij de Nederlandse koeien. Dit specifieke caseïne-type is door verschillende onderzoeken in verband gebracht met koemelkintolerantie, hartziekten, aderverkalking, diabetes mellitus type 1, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn (ernstige darmziekte).
Lactase
Daarnaast bevat melk zo’n 4 tot 5% lactose, dit wordt ook wel melksuiker genoemd. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je lichaam lactase aanmaakt. Dit is een heel natuurlijk proces, immers als baby heb je lactase nodig om moedermelk te kunnen verteren, maar als kind en volwassene niet meer. Bij veel mensen moet het lichaam daarom veel moeite doen om zuivelproducten te verteren. Wanneer er te weinig lactase in het lichaam zit om lactose goed af te breken, wordt dit ook wel een lactose-intolerantie genoemd.
Zure melkproducten bevatten daarentegen van nature minder melksuiker. Daarom verteren mensen yoghurt en karnemelk bijvoorbeeld vaak beter dan een gewoon glas melk. Lactose-intolerantie verstoort de darmwerking en ook dit maakt de kans op ziekten groter. Voor mensen met een lactose-intolerantie is het dus daadwerkelijk schadelijk om zuivelproducten te nuttigen.
PH waarde
De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam, deze kan variëren van 1 tot 14. Een pH-waarde van 7,4 is optimaal en weerspiegelt een goede zuur-base huishouding. Basische (of alkalische) voedingsmiddelen zijn onder andere groenten en fruit en dragen bij aan een goede zuur-base huishouding. Dierlijke producten daarentegen zorgen dat de pH van het bloed daalt. Koemelk werkt bijvoorbeeld sterk verzurend voor je lichaam. Wanneer je teveel verzurend voedsel binnen krijgt, creëer je een probleem. Je lijf zal de optimale balans willen herstellen en gaat daarvoor mineralen uit je lichaam verbruiken. Weet je nog dat er vroeger altijd gezegd werd dat je om osteoporose tegen te gaan je melk moest drinken? Maar een van de mineralen die je lichaam verbruikt om de pH waarde te balanceren, is o.a. calcium! Laat calcium nu juist in je botten zitten, waardoor het dus kan leiden tot osteoporose in plaats van het te voorkomen.
Maar waar moet je de calcium dan wel vandaan moet halen?
Een goede bron van calcium zijn bladgroentes, zoals spinazie, andijvie en boerenkool. 100 gram boerenkool bevat twee keer zoveel calcium als een glas melk bijvoorbeeld! Goede andere opties zijn abrikozen, amandelen, hazelnoten en zeegroenten.
Melk alternatieven
Je kunt voor jezelf het beste een bewuste afweging maken of je wel of niet melk wilt drinken. Zelf heb ik een lactose-intolerantie en kan ik geen melk drinken. Na onderzoek te hebben gedaan, heb ik een bewuste keuze gemaakt om zuivelproducten te vermijden. Wat ik dan eet en drink? Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg alternatieven te vinden in de supermarkt of natuurwinkel, zoals bijvoorbeeld rijstemelk, amandelmelk, havermelk, sojamelk en kokosmelk. Daarnaast heb je soja-, kokos- en haveryoghurt.
Tekst: Claudia Weis voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
21 januari 2016
Get fit with HIIT
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
29 september 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –