De één denkt nog steeds dat koemelk goed in je dagelijkse voedingspatroon past. Het is het immers jarenlang aanbevolen door het voedingspatroon; lekker een glas melk bij de lunch of als tussendoortje met een koekje. Maar de ander is ervan overtuigd dat melk alleen maar bedoelt is om kalveren te laten groeien en dus niet voor ons, mensen is gemaakt.
Maar wat is nu de waarheid?
Om antwoord te geven op die vraag ben ik in de wetenschappelijke literatuur gedoken en ben ik gaan kijken wat er nou eigenlijk in koemelk zit en wat dit met ons lichaam doet.
Wat zit er in koemelk en wat doet dit met ons lichaam?
Caseïne
In melk zitten twee verschillende soorten eiwitten: wei-eiwit en caseïne eiwit. Wei bevat stoffen die belangrijk zijn voor je immuunsysteem en zonder caseïne zouden calcium en fosfaat een onoplosbaar complex vormen, dat niet door de darmen kan worden opgenomen. Belangrijke stoffen dus voor je lichaam, maar het probleem is dat koemelk 20% wei en 80% caseïne bevat. Mensenmelk bevat daarentegen 60% wei en 40% caseïne; een hele andere verhouding. Het menselijk lichaam is dus eigenlijk helemaal niet geschikt om zo’n grote hoeveelheid caseïne door middel van koemelk binnen te krijgen.
Daarnaast hebben we bèta-caseïne A1, dit is een bepaald type caseïne dat veel voorkomt in de koemelk van 75% van de koeien in de wereld. Helaas ook bij de Nederlandse koeien. Dit specifieke caseïne-type is door verschillende onderzoeken in verband gebracht met koemelkintolerantie, hartziekten, aderverkalking, diabetes mellitus type 1, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn (ernstige darmziekte).
Lactase
Daarnaast bevat melk zo’n 4 tot 5% lactose, dit wordt ook wel melksuiker genoemd. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je lichaam lactase aanmaakt. Dit is een heel natuurlijk proces, immers als baby heb je lactase nodig om moedermelk te kunnen verteren, maar als kind en volwassene niet meer. Bij veel mensen moet het lichaam daarom veel moeite doen om zuivelproducten te verteren. Wanneer er te weinig lactase in het lichaam zit om lactose goed af te breken, wordt dit ook wel een lactose-intolerantie genoemd.
Zure melkproducten bevatten daarentegen van nature minder melksuiker. Daarom verteren mensen yoghurt en karnemelk bijvoorbeeld vaak beter dan een gewoon glas melk. Lactose-intolerantie verstoort de darmwerking en ook dit maakt de kans op ziekten groter. Voor mensen met een lactose-intolerantie is het dus daadwerkelijk schadelijk om zuivelproducten te nuttigen.
PH waarde
De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam, deze kan variëren van 1 tot 14. Een pH-waarde van 7,4 is optimaal en weerspiegelt een goede zuur-base huishouding. Basische (of alkalische) voedingsmiddelen zijn onder andere groenten en fruit en dragen bij aan een goede zuur-base huishouding. Dierlijke producten daarentegen zorgen dat de pH van het bloed daalt. Koemelk werkt bijvoorbeeld sterk verzurend voor je lichaam. Wanneer je teveel verzurend voedsel binnen krijgt, creëer je een probleem. Je lijf zal de optimale balans willen herstellen en gaat daarvoor mineralen uit je lichaam verbruiken. Weet je nog dat er vroeger altijd gezegd werd dat je om osteoporose tegen te gaan je melk moest drinken? Maar een van de mineralen die je lichaam verbruikt om de pH waarde te balanceren, is o.a. calcium! Laat calcium nu juist in je botten zitten, waardoor het dus kan leiden tot osteoporose in plaats van het te voorkomen.
Maar waar moet je de calcium dan wel vandaan moet halen?
Een goede bron van calcium zijn bladgroentes, zoals spinazie, andijvie en boerenkool. 100 gram boerenkool bevat twee keer zoveel calcium als een glas melk bijvoorbeeld! Goede andere opties zijn abrikozen, amandelen, hazelnoten en zeegroenten.
Melk alternatieven
Je kunt voor jezelf het beste een bewuste afweging maken of je wel of niet melk wilt drinken. Zelf heb ik een lactose-intolerantie en kan ik geen melk drinken. Na onderzoek te hebben gedaan, heb ik een bewuste keuze gemaakt om zuivelproducten te vermijden. Wat ik dan eet en drink? Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg alternatieven te vinden in de supermarkt of natuurwinkel, zoals bijvoorbeeld rijstemelk, amandelmelk, havermelk, sojamelk en kokosmelk. Daarnaast heb je soja-, kokos- en haveryoghurt.
Tekst: Claudia Weis voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
15 februari 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –