Glutenvrije producten moeten wel goed voor je zijn, toch? Fout!
Gezond?
Veel mensen hebben het idee gezond bezig te zijn als ze glutenvrij eten. Daarnaast hopen ze vaak ook nog op gewichtsverlies. Helaas moet ik je dan uit deze droom helpen, want zo simpel is het niet.
Glutenvrije producten
Tegenwoordig bieden veel supermarkten en natuurwinkels hele lijnen glutenvrije producten aan, zoals glutenvrij brood, koekjes, pasta’s, meel, gebak, pizza, wraps, crackers etc (bekende merken zijn Dr. Schar, Céréal & Lieke is vrij). Dit is een goede zaak. Vooral voor mensen met coeliakie. Maar trap niet in de valkuil om zomaar allerlei glutenvrije producten te kopen in de veronderstelling dat dat gezond is voor jouw lichaam!
Nadelen
Helaas zijn de meeste glutenvrije producten vaak erg bewerkt. Ze zitten vol met suiker, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen. Soms zelfs meer dan in de reguliere producten en bevatten ze juist minder belangrijke voedingsvezels, vitamines en mineralen. Dat is dus alles behalve gezond!
De gluten worden uit het product verwijderd, maar er is verder niets veranderd aan de hoeveelheid vet, calorieën of suiker. Daarnaast zijn ze vaak gemaakt van mais en/of rijstemeel; deze verstoren je bloedsuikerspiegel wat nadelig is voor je gewicht en gezondheid.
Gezonde keuze
Zorg ervoor dat je altijd goed de etiketten leest op de glutenvrije producten. Pas op met de kant-en-klare glutenvrije producten uit de winkel; deze zijn dus niet altijd een goed alternatief. Blijf bewust gezonde keuzes maken. Je wilt bij voorkeur geen bewerkte voedingsmiddelen eten. Het beste is dus om te kiezen voor natuurlijke glutenvrije voedingsmiddelen!
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
10 juni 2015
Raw kokos snack
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
13 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –