“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
12 maart 2015
Insecten als snack
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
30 april 2014
ONE event!
9 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –