Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
31 juli 2014
A kiwi a day…
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
10 november 2015
Viv Health Event
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
21 augustus 2017
Avocado risotto
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
21 juni 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –