Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
22 september 2015
Beste eitjes
28 mei 2014
Bloemkool pizza
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
19 maart 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –