Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
12 juni 2014
Frisse juice
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
10 juni 2015
SLA: het kookboek
2 augustus 2016
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.
Ka –
Anoniem –