Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
8 september 2015
Healthy Kids
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
23 juli 2016
GEZONDE ZOMERSE COCKTAILS
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
27 november 2018
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Samantha –