Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
23 maart 2015
Dopper winnen
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
20 juni 2016
3 x koffievervangers
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
27 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –