Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
20 juni 2016
3 x koffievervangers
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
16 oktober 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –