Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
10 juni 2015
SLA: het kookboek
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
4 december 2014
Foodtrends 2015
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
26 januari 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –