Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
21 augustus 2017
Avocado risotto
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
9 april 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –