Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
11 september 2014
Eetdagboek review
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
23 februari 2016
Hongergevoel?
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
18 november 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –