Het is officieel Herst, en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. De feestdagen komen weer dichterbij, je kan weer een nieuwe garderobe shoppen (en dragen!) en de kaarsjes op tafel zijn supergezellig als je ‘s avond lekker op de bankt ploft. Met deze herfstgroenten is ook je eettafel klaar voor het nieuwe seizoen.
Pastinaak/Witte wortel
Deze zet je op het menu vanwege zijn iets zoetige smaak. Denk aan een mix tussen een ‘gewone’ wortel en knolselderij. Erg gezond ook, want hij beschermt je tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Specifieker, de groente zit bomvol met vitamine B, vitamine C, koper, vezels, kalium, foliumzuur, mangaan en ijzer. Ook zitten er in pastinaak antioxidanten zoals falcarinol.
Bak, kook of gratineer de pastinaak in een gerecht.
Deze gezonde groentesoort bevat immers ook diverse vitaminen en mineralen.
Je kunt pastinaak bakken, koken of roosteren.
Pompoen
Herfst = pompoenentijd! Voor in je interieur of tuin maar zeker ook op tafel!
Extra goed voor je spijsvertering, problemen met je gal en lever en ze verhogen ook je weerstand! De schil van de pompoen is zo hard en stevig dat je hem tot wel 6 maanden kunt bewaren. De zoetige pompoen zit vol met antioxidanten en caroteen. Mangaan, vitamine C, mineralen en omega 3-vetzuren in de vorm van alpha-linoleenzuur (ontstekingsremmend) maken de groente een echte aanrader om eens te verwerken in een ‘comforting’ gerecht, zoals een gevulde soep of curry. Maar ook geroosterd uit de oven is het een lekker herfstig hapje!
Spruitjes
Niet bij iedereen favoriet maar misschien is het toch tijd deze groente opnieuw een kans te geven. Minikooltjes met meer vitamine c dan een sinaasappel: de spruit! Ook zitten ze bomvol B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Mocht je niet zo’n fan zijn, de manier waarop je ze kookt kan veel uitmaken.
Kook ze vooral niet te lang. Roerbak ze of verwerk ze in een stamppot. Experimenteer.
Keerzijde van het kooltje is dat ze -zoals alle kolen- winderigheid kunnen veroorzaken.
Je kunt een lepel kerriepoeder aan het kookwater toevoegen om dit te verminderen. Ook kook de spruitjes in melk in plaats van water. De groente zal minder zwaar op de maag liggen.
Verder is er echt weinig aan te doen.
Maar de kenmerkende spruitjeslucht in je keuken kan je wél voorkomen. Laat ze niet te lang koken! De spruitjeslucht wordt namelijk veroorzaakt doordat spruitjes zwavel opnemen uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes zwavelverbindingen los en dat veroorzaakt die typische geur.
Boerenkool
Helemaal verhipt tot ‘kale’ is 1 van de gezondste dingen die je kunt eten. Een Hollandse superfood!
Boerenkool bevat heel veel antioxidanten (carotenoiden en flavonoiden), ontstekingsremmende voedingsstoffen (omega 3-vetzuren) en glucosinolaten die beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Vitamine K zorgt onder andere voor bloedstolling en onderhoud van de botten.
De groente is ook makkelijk in je gerechten te verwerken. Hij doet het lekker in stamppotten, frittata’s, wokgerechten, curry’s, salades en zelfs als pizzabeleg is ‘kale’ heerlijk!
Venkel
Een friszoetige smaak op je bord die je een beetje aan zoethout en anijs doet denken?
Dan kom je snel uit bij venkel. De knol, stengels, bladeren en zaden (uit de bloemen) zijn allemaal eetbaar. Qua structuur doet de groente je een beetje denken aan de ‘bite’ van bleekselderij.
De frisse groente werkt goed tegen spijsverteringsproblemen, is een goed medicijn tegen oogziekten en zou helpen bij de aanmaak van moedermelk. Folium en calcium dragen hieraan bij.
Je weerstand op peil houden kan ook prima met venkel.
Ook deze groente is een vitamine C bom en bevat een lekkere mix aan antioxidanten. Venkelzaad ondersteunt het spijsverteringssysteem en helpt hierdoor lucht in de ingewanden kwijt te raken of te voorkomen. Zet ‘m ook op het menu als je wat wil afvallen. Venkel ondersteunt het metabolisme, vermindert je hongergevoel, houd je energieniveau op peil en werkt vochtafdrijvend.
Hoe verwerk je hem in je gerechten? Snij de knol in plakjes voor door de salade. Maar je kunt venkel ook bakken voor in een pastagerecht, verwerken in een hartige taart, gratineren met kaas, smoren en stoven. Het kookvocht hoef je niet weg te gooien, je kunt er soep van maken.
De mogelijkheden zijn écht eindeloos. Zeg nou zelf, die dip ná de zomer verdwijnt toch als sneeuw voor de zon met deze heerlijke herfstgroenten?
Wil je meer lezen over de herfst om alvast in te komen voor de donkerdere dagen? Lees dan dit artikel voor hoe je kan blijven bewegen in de herfst.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
13 oktober 2018
Sushi omelet
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
17 september 2015
Ontbijt ijs
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
25 januari 2015
Glutenintolerantie
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
23 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –