Het is officieel Herst, en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. De feestdagen komen weer dichterbij, je kan weer een nieuwe garderobe shoppen (en dragen!) en de kaarsjes op tafel zijn supergezellig als je ‘s avond lekker op de bankt ploft. Met deze herfstgroenten is ook je eettafel klaar voor het nieuwe seizoen.
Pastinaak/Witte wortel
Deze zet je op het menu vanwege zijn iets zoetige smaak. Denk aan een mix tussen een ‘gewone’ wortel en knolselderij. Erg gezond ook, want hij beschermt je tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Specifieker, de groente zit bomvol met vitamine B, vitamine C, koper, vezels, kalium, foliumzuur, mangaan en ijzer. Ook zitten er in pastinaak antioxidanten zoals falcarinol.
Bak, kook of gratineer de pastinaak in een gerecht.
Deze gezonde groentesoort bevat immers ook diverse vitaminen en mineralen.
Je kunt pastinaak bakken, koken of roosteren.
Pompoen
Herfst = pompoenentijd! Voor in je interieur of tuin maar zeker ook op tafel!
Extra goed voor je spijsvertering, problemen met je gal en lever en ze verhogen ook je weerstand! De schil van de pompoen is zo hard en stevig dat je hem tot wel 6 maanden kunt bewaren. De zoetige pompoen zit vol met antioxidanten en caroteen. Mangaan, vitamine C, mineralen en omega 3-vetzuren in de vorm van alpha-linoleenzuur (ontstekingsremmend) maken de groente een echte aanrader om eens te verwerken in een ‘comforting’ gerecht, zoals een gevulde soep of curry. Maar ook geroosterd uit de oven is het een lekker herfstig hapje!
Spruitjes
Niet bij iedereen favoriet maar misschien is het toch tijd deze groente opnieuw een kans te geven. Minikooltjes met meer vitamine c dan een sinaasappel: de spruit! Ook zitten ze bomvol B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Mocht je niet zo’n fan zijn, de manier waarop je ze kookt kan veel uitmaken.
Kook ze vooral niet te lang. Roerbak ze of verwerk ze in een stamppot. Experimenteer.
Keerzijde van het kooltje is dat ze -zoals alle kolen- winderigheid kunnen veroorzaken.
Je kunt een lepel kerriepoeder aan het kookwater toevoegen om dit te verminderen. Ook kook de spruitjes in melk in plaats van water. De groente zal minder zwaar op de maag liggen.
Verder is er echt weinig aan te doen.
Maar de kenmerkende spruitjeslucht in je keuken kan je wél voorkomen. Laat ze niet te lang koken! De spruitjeslucht wordt namelijk veroorzaakt doordat spruitjes zwavel opnemen uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes zwavelverbindingen los en dat veroorzaakt die typische geur.
Boerenkool
Helemaal verhipt tot ‘kale’ is 1 van de gezondste dingen die je kunt eten. Een Hollandse superfood!
Boerenkool bevat heel veel antioxidanten (carotenoiden en flavonoiden), ontstekingsremmende voedingsstoffen (omega 3-vetzuren) en glucosinolaten die beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Vitamine K zorgt onder andere voor bloedstolling en onderhoud van de botten.
De groente is ook makkelijk in je gerechten te verwerken. Hij doet het lekker in stamppotten, frittata’s, wokgerechten, curry’s, salades en zelfs als pizzabeleg is ‘kale’ heerlijk!
Venkel
Een friszoetige smaak op je bord die je een beetje aan zoethout en anijs doet denken?
Dan kom je snel uit bij venkel. De knol, stengels, bladeren en zaden (uit de bloemen) zijn allemaal eetbaar. Qua structuur doet de groente je een beetje denken aan de ‘bite’ van bleekselderij.
De frisse groente werkt goed tegen spijsverteringsproblemen, is een goed medicijn tegen oogziekten en zou helpen bij de aanmaak van moedermelk. Folium en calcium dragen hieraan bij.
Je weerstand op peil houden kan ook prima met venkel.
Ook deze groente is een vitamine C bom en bevat een lekkere mix aan antioxidanten. Venkelzaad ondersteunt het spijsverteringssysteem en helpt hierdoor lucht in de ingewanden kwijt te raken of te voorkomen. Zet ‘m ook op het menu als je wat wil afvallen. Venkel ondersteunt het metabolisme, vermindert je hongergevoel, houd je energieniveau op peil en werkt vochtafdrijvend.
Hoe verwerk je hem in je gerechten? Snij de knol in plakjes voor door de salade. Maar je kunt venkel ook bakken voor in een pastagerecht, verwerken in een hartige taart, gratineren met kaas, smoren en stoven. Het kookvocht hoef je niet weg te gooien, je kunt er soep van maken.
De mogelijkheden zijn écht eindeloos. Zeg nou zelf, die dip ná de zomer verdwijnt toch als sneeuw voor de zon met deze heerlijke herfstgroenten?
Wil je meer lezen over de herfst om alvast in te komen voor de donkerdere dagen? Lees dan dit artikel voor hoe je kan blijven bewegen in de herfst.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
16 november 2016
Interview Vriendin
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
13 december 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –