Het is officieel Herst, en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. De feestdagen komen weer dichterbij, je kan weer een nieuwe garderobe shoppen (en dragen!) en de kaarsjes op tafel zijn supergezellig als je ‘s avond lekker op de bankt ploft. Met deze herfstgroenten is ook je eettafel klaar voor het nieuwe seizoen.
Pastinaak/Witte wortel
Deze zet je op het menu vanwege zijn iets zoetige smaak. Denk aan een mix tussen een ‘gewone’ wortel en knolselderij. Erg gezond ook, want hij beschermt je tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Specifieker, de groente zit bomvol met vitamine B, vitamine C, koper, vezels, kalium, foliumzuur, mangaan en ijzer. Ook zitten er in pastinaak antioxidanten zoals falcarinol.
Bak, kook of gratineer de pastinaak in een gerecht.
Deze gezonde groentesoort bevat immers ook diverse vitaminen en mineralen.
Je kunt pastinaak bakken, koken of roosteren.
Pompoen
Herfst = pompoenentijd! Voor in je interieur of tuin maar zeker ook op tafel!
Extra goed voor je spijsvertering, problemen met je gal en lever en ze verhogen ook je weerstand! De schil van de pompoen is zo hard en stevig dat je hem tot wel 6 maanden kunt bewaren. De zoetige pompoen zit vol met antioxidanten en caroteen. Mangaan, vitamine C, mineralen en omega 3-vetzuren in de vorm van alpha-linoleenzuur (ontstekingsremmend) maken de groente een echte aanrader om eens te verwerken in een ‘comforting’ gerecht, zoals een gevulde soep of curry. Maar ook geroosterd uit de oven is het een lekker herfstig hapje!
Spruitjes
Niet bij iedereen favoriet maar misschien is het toch tijd deze groente opnieuw een kans te geven. Minikooltjes met meer vitamine c dan een sinaasappel: de spruit! Ook zitten ze bomvol B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Mocht je niet zo’n fan zijn, de manier waarop je ze kookt kan veel uitmaken.
Kook ze vooral niet te lang. Roerbak ze of verwerk ze in een stamppot. Experimenteer.
Keerzijde van het kooltje is dat ze -zoals alle kolen- winderigheid kunnen veroorzaken.
Je kunt een lepel kerriepoeder aan het kookwater toevoegen om dit te verminderen. Ook kook de spruitjes in melk in plaats van water. De groente zal minder zwaar op de maag liggen.
Verder is er echt weinig aan te doen.
Maar de kenmerkende spruitjeslucht in je keuken kan je wél voorkomen. Laat ze niet te lang koken! De spruitjeslucht wordt namelijk veroorzaakt doordat spruitjes zwavel opnemen uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes zwavelverbindingen los en dat veroorzaakt die typische geur.
Boerenkool
Helemaal verhipt tot ‘kale’ is 1 van de gezondste dingen die je kunt eten. Een Hollandse superfood!
Boerenkool bevat heel veel antioxidanten (carotenoiden en flavonoiden), ontstekingsremmende voedingsstoffen (omega 3-vetzuren) en glucosinolaten die beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Vitamine K zorgt onder andere voor bloedstolling en onderhoud van de botten.
De groente is ook makkelijk in je gerechten te verwerken. Hij doet het lekker in stamppotten, frittata’s, wokgerechten, curry’s, salades en zelfs als pizzabeleg is ‘kale’ heerlijk!
Venkel
Een friszoetige smaak op je bord die je een beetje aan zoethout en anijs doet denken?
Dan kom je snel uit bij venkel. De knol, stengels, bladeren en zaden (uit de bloemen) zijn allemaal eetbaar. Qua structuur doet de groente je een beetje denken aan de ‘bite’ van bleekselderij.
De frisse groente werkt goed tegen spijsverteringsproblemen, is een goed medicijn tegen oogziekten en zou helpen bij de aanmaak van moedermelk. Folium en calcium dragen hieraan bij.
Je weerstand op peil houden kan ook prima met venkel.
Ook deze groente is een vitamine C bom en bevat een lekkere mix aan antioxidanten. Venkelzaad ondersteunt het spijsverteringssysteem en helpt hierdoor lucht in de ingewanden kwijt te raken of te voorkomen. Zet ‘m ook op het menu als je wat wil afvallen. Venkel ondersteunt het metabolisme, vermindert je hongergevoel, houd je energieniveau op peil en werkt vochtafdrijvend.
Hoe verwerk je hem in je gerechten? Snij de knol in plakjes voor door de salade. Maar je kunt venkel ook bakken voor in een pastagerecht, verwerken in een hartige taart, gratineren met kaas, smoren en stoven. Het kookvocht hoef je niet weg te gooien, je kunt er soep van maken.
De mogelijkheden zijn écht eindeloos. Zeg nou zelf, die dip ná de zomer verdwijnt toch als sneeuw voor de zon met deze heerlijke herfstgroenten?
Wil je meer lezen over de herfst om alvast in te komen voor de donkerdere dagen? Lees dan dit artikel voor hoe je kan blijven bewegen in de herfst.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
13 augustus 2015
Homemade Hummus
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
5 december 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –