Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
25 juni 2015
Eivissa Food
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
15 februari 2017
FRIET
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
31 juli 2014
A kiwi a day…
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
18 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –