Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
9 augustus 2015
Herman over bonen
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
22 mei 2015
Smaak en kleuren
9 november 2014
Herfstige salade
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
6 oktober 2014
Eetdagboek review
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
14 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –