Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
1 juli 2016
VEGAN OREO!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
27 april 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –