Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
1 juni 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –