Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
8 maart 2016
Detox kan elke dag
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
12 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –