Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
25 juli 2015
Voeding met Viv
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
16 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –