Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
4 december 2014
Foodtrends 2015
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
7 april 2023
Chocolade smoothie
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
5 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –