Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
10 juni 2015
Raw kokos snack
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
8 mei 2014
Mom in shape
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
19 maart 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –