Over eieren bestaan veel verschillende beweringen. De adviezen variëren van maximaal 2 eieren per week tot 1-2 eieren per dag. De meeste mensen beperken zich tot 1 à 2 eieren per week. Vooral omdat er nog steeds wordt gezegd dat je van ei dik kan worden en het slecht zou zijn voor je cholesterol. Inmiddels is het tegendeel bewezen en is gebleken dat je best elke dag een (biologisch) eitje kunt eten. Elke dag een eitje tikken, heeft zelfs meerdere voordelen voor je gezondheid.
Voordeel 1: Gezonde vetten
Een ei, en dan vooral de dooier, bevat veel gezonde vetten. Deze gezonde vetten zorgen er voor dat onze vetverbrandingshormonen hun werk kunnen doen. Door eieren te eten, stimuleer je dus juist de vetverbranding.
Voordeel 2: Minder honger en afvallen
De eidooier bevat heel veel microvoedingsstoffen per calorie. Hierdoor is de dooier erg voedzaam en zul je minder snel honger krijgen. Als je daarnaast één keer per dag je maaltijd uit hoofdzakelijk eieren laat bestaan, kan dat bijdragen aan een beter afvalproces. Eieren zijn, in tegenstelling tot brood, glutenvrij, waardoor je darmen ook minder hard hoeven te werken.
Voordeel 3: Omega 3
Het eten van eieren draagt ook bij aan een betere hersen- en hartfunctie. Dit komt door de aanwezigheid van omega 3. Omega 3 zorgt niet alleen voor een goede hersen- en hartfunctie, maar gaat ook veroudering en ontstekingen tegen.
Voordeel 4: Goed cholesterol
In tegenstelling tot wat er beweerd wordt, verhoogt het eten van een ei, en dan vooral het eigeel, niet het slechte cholesterol. Het eten van een eitje heeft juist een positieve invloed op HDL: het goede cholesterol. HDL herstelt beschadigingen in je aderen, wat voor de algehele gezondheid erg van belang is.
Voordeel 5: Gezondheidsbommetje
Eieren zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten de vitamines A, B, C, D, E en K. Buiten deze vitamines zijn eieren ook rijk aan de vitamine B12 en zwavel. Beiden dragen bij aan een mooie huid, stevige nagels en gezond haar. Daarnaast zijn eieren zeer rijk aan eiwit en zijn daardoor een fijne aanvulling op je dagelijkse voeding.
Buiten de vitamines bevat eieren de stoffen tryptofaan en tyrosine. Deze stofjes stimuleren de aanmaak van serotonine. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat we ons prettig voelen. Tevens draagt de aanwezigheid van deze stofjes bij aan de aanmaak van melatonine. Het hormoon dat ons helpt om goed te slapen. Daarnaast bevat eieren ook nog de stof choline. Choline vermindert problemen aan hart- en bloedvaten en draagt bij aan een goede hersenfunctie. De aanwezigheid van choline zwangere vrouwen van belang, het draagt namelijk bij aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje.
Het regelmatig eten van eieren verlaagt de bloeddruk, verkleint de kans op staar en het vermindert de kans op borstkanker met 44%!
Wie wil er een eitje?
Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
31 juli 2014
A kiwi a day…
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
29 september 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –