Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
3 september 2015
Gezonde chocopasta
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
6 oktober 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –