Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
29 december 2017
De anti-kater pil
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
1 juli 2016
VEGAN OREO!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
2 oktober 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –