Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
4 oktober 2017
Help mij water drinken
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
23 februari 2016
Hongergevoel?
16 mei 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –