Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
3 juli 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –