Het is lente en overal lijkt meer kleur te zijn. Bloemen komen uit, de bomen krijgen mooie groene blaadjes….. Kleur staat vaak voor een goed gevoel. Maar niet altijd, denk aan een blauwtje lopen, rood worden van schaamte; je groen en geel ergeren. Kleuren geven veel weer. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat je je bui kunt beïnvloeden door de kleuren kleding die je draagt.
Stemming
Kleuren hebben effect op het limbisch systeem in onze hersenen ofwel daar waar onze stemmingen en gevoelens worden opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen.
Welke geestelijke en lichamelijke effecten hebben kleur op ons?
Rood : verwarmt en stimuleert, staat voor energie, opwinding en passie
Oranje : versterkt, kalmeert, is eetlust opwekkend en maakt blij
Geel : werkt harmoniserend, laxerend en reinigend
Groen : geeft balans, staat voor groei, is rustgevend
Blauw : is antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend en wekt vertrouwen.
Paars : zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Voeding
Ook in voeding is kleur erg belangrijk. Helaas worden er nog veel kleurstoffen gebruikt om voeding aantrekkelijker te maken en deze kleurstoffen zijn niet goed voor ons. Maar gelukkig kun je zonder toevoegingen ook heel kleurrijk eten; kijk maar eens rond op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt!
Volgens de Ayurveda activeert een maaltijd met vrolijke kleuren de smaakpapillen en dat is bevorderlijk voor onze spijsvertering.
Groente- en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de groenten met de meeste kleur de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf.
Maar ook de kleur van je bord kan van invloed zijn op wat je eet. Als er een groot kleurverschil is tussen de kleur van je eten en de kleur van je bord zul je minder eten dan dat dat verschil kleiner is zo blijkt uit onderzoek. Ook werd ontdekt dat men kleinere hoeveelheden eet van een rood bord dan van een blauw of wit bord. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij de kleur rood associëren met waarschuwen en stoppen (denk aan stoplichten). Dus: aanschaffen die rode borden als je minder wil eten!
Alle kleuren van de regenboog
Er wordt wel eens gezegd dat, als je per dag alle kleuren van de regenboog eet, je ervan uit kunt gaan dat je gezond eet! Bepaalde kleuren voeding bevatten specifieke vitaminen en mineralen.
Oranje voeding (wortels, zoete aardappel etc.) bevat bijvoorbeeld bèta-caroteen wat in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Bèta-caroteen is goed voor ons gezichtsvermogen en zorgt voor een goede weerstand, gezonde botten en een gezonde huid. Je kunt bèta-caroteen ook vinden in groene bladgroenten.
Rode voeding (tomaat, paprika, roze grapefruit etc.) bevat vaak lycopeen, die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben minder kans op hart- en vaatziekten en lycopeen zou de UV schade aan onze huid iets beperken. Lycopeen wordt niet gevonden in aardbeien en kersen.
Vitamine B11 (Foliumzuur) en ijzer komen veel voor in groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen, bovendien is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Met alle kleuren die er zijn is het niet zo moeilijk om wat meer kleur aan je leven te geven en het is nog gezond ook!!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
11 september 2014
Eetdagboek review
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
1 december 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –