Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
9 augustus 2015
Herman over bonen
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
17 september 2015
Ontbijt ijs
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
20 juni 2016
3 x koffievervangers
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
11 december 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –