Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
7 april 2023
Chocolade smoothie
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
23 februari 2016
Hongergevoel?
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
13 september 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –