Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
10 december 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –