Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
25 maart 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –