Glutenintolerantie

Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.

Coeliakie

Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken.  Een  levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.

Waar zitten gluten in?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge,  en tarwe (kamut).  Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.

Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1.  Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.

 3 categorieën 

1.     Van nature glutenvrije voedingsmiddelen

De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.

2.     Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten

Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen  zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!

3.     Speciale glutenvrije voedingsmiddelen

Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!

Lekker Glutenvrij keurmerk

Buiten de deur eten  met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.

Tekst: Shanise de Ruiter 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten