Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
16 november 2016
Interview Vriendin
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
22 maart 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –