Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
5 oktober 2018
Viv’s detox
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
3 september 2015
Boerenkoolchips
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
26 augustus 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –